Kan du gætte hvem ...

18.10.21
Svensk ikon indtager Espergærde Bibliotek

•    der mener, at ”For meget lærdom kan knække selv den stærkeste”
•    og at man kan være sørøver og en virkelig fin dame på samme tid
•    der kan løfte en køkkendør - med en hest, hvor der sidder 4 matroser og 8 børn 
•    der har muskler, fantasi og tilpas med guldpenge
•    der har været overalt på jordkloden og set meget mærkeligere ting end folk, der går baglæns
•    der ikke kan se, at det at blive voksen er noget at stræbe efter - voksne har bare en masse kedeligt arbejde og dumt tøj og ligtorne og komminale skatter
•    der ruller dej til 500 brunkagehjerter ud på køkkengulvet
•    der sover med fødderne på hovedpuden
•    der har fundet på ordene spunk, pluttifikations-tabel, filirikuspiller, dåse-med-kager, dåse-uden-kager
•    der også hedder Viktualia Rullegardinia Krusemynta
•    og er en fantastisk lederskikkelse?

Nemlig!

Hende her: den svenske supermodel Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe, i daglig tale bare ’Pippi’. Kendt som verdens stærkeste pige og en kæmpe inspiration for personer, der går forrest i tænkning og adfærd. Pippi-power og Pippi-ledelse er blevet begreber.

Og hvorfor så det?
Fordi Pippi griber verden, møder den uden forforståelse, går i skabende dialog med det, hun møder og kan rumme modsætninger og modstand, hun er en hjælper, der aldrig taler dårligt om andre. Et stærkt karaktertræk er, at hun er ekstremt inkluderende. 
En af hendes topkompetencer er at være leder i uforudsigelighed, hvor hun bruger sin evne til at improvisere en vej ud af aktuelle udfordringer: hun er i to mindset på én gang: det der skulle have været, og det der ser ud til at blive brug for lige nu. Baggrunden henter hun gennem sin tilgang til fantasiens rum og til refleksiviteten – for noget af det, som Pippi virkelig er stærk til, er at reformulere og gentænke kontekst. Noget andet er at forbinde sig med det ukendte og bevæge sig på tynd is uden at panikke.

I bøgerne går hun hele tiden forrest samtidig med, at hun er enormt nænsom over for sine to venner, Tommy & Annika, som er repræsentanter for de forsigtige, veltilpassede og konventionelle mennesketyper. Dem får hun med sig ind i mulighedernes rum, hvor man kan opleve noget aldrig set før.
Pippi leder ved at deltage og demonstrere og dele sine visioner; det afføder kæmpe tillid til hende.
Derfor er hun en mega rollemodel.

På det meget konkrete plan så klæder hun sig, som hun vil, deler ud af det, hun har og tager de svages parti. Hun tror på sig selv, klarer store farer, stormfyldte havsejladser og dem, der vil mobbe hende. Hun er tingfinder og ordopfinder – og ekspert i utrolige historier og en genial eventmager: hun elsker at organisere events. Og de er altid velforberedte.

Pippi-figuren er skabt i 1945 af den svenske forfatter Astrid Lindgren som en gave til hendes egen datter. Faktisk kan alle være ’Pippi’: én, der står op for sine meninger og sine venner og udfordrer regler, når de er tåbelige. 

Blev du nysgerrig? På Espergærde Bibliotek har vi skabt et særligt udvalg rundt om Pippi: Vi har plukket bøger, film, musik m.m. fra bibliotekerne Espergærde, Hornbæk, Kulturværftet og samlet det hele ét sted.
Opdag Pippikraften hele vejen rundt; besøg Espergærde Bibliotek eller gå på opdagelse i bogkarrusellen her

Læs mere om Samlingen som Oplevelse

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og har deltagelse af biblioteker fra 5 kommuner: Albertslund, Frederiksberg, Gentofte, Herlev og Helsingør.