Viden

Skarpe kvinder på Kulturværftet

Viden Af: Biblioteket 7. Oct 2019 0 kommentarer
Fokus på markante kvinder og eksistentielle spørgsmål ved moderskabet. Er det i orden at være en vred mor?

Vrede er sjældent smilende, lavmælt og kontrolleret. Tværtimod rummer vreden ofte raseri, manglende kontrol og stærke drifter. To af Nordens store, yngre litterære stemmer, norske Monica Isakstuen og danske Dy Plambeck, mødes i en samtale om moderskab og vrede til november.

Inden da kan man opleve journalist og forfatter Jan Eriksen fortælle om Anne, Sanne og Lis, der er blandt de mest ikoniske figurer i dansk rockhistorie. Med efternavnene Linnet, Salomonsen og Sørensen.

Arrangementerne skildrer stærke kvinder, kvindeliv og moderskab. Og sætter fokus på dilemmaer, lyst og grænser for moderskabet og kvinderollen.

Jan Eriksen udlægger sit syn på de tre musikalske stjerner og afdækker, hvordan de forandrede rockscenen, mens Monica Isakstuen og Dy Plambeck reflekterer over vreden.

Sådan blev de Anne, Sanne og Lis

I 1980 bragede Anne Linnet Band ind på den danske musikscene, og de tre sangerinder blev udødeliggjort som Anne, Sanne og Lis. De tre kvinder skabte hits som "Det er ikke det, du siger" og "Måne, sol og stjerner," som de turnerede landet tyndt med. 35 år efter deres sidste koncert optræder de igen for fulde huse. Journalist og forfatter Jan Eriksen har mødt, interviewet og anmeldt de tre kunstnere mere end 30 gange.

Hvad var det de kunne?

Baseret på sin biografi ”Anne, Sanne og Lis” fortæller Jan Eriksen historien om de tre kvinder, der forandrede ikke bare rockscenen, men også verden omkring sig.  Hvorfor fik de så stor betydning for den danske rockscene i 80’erne? Hvorfor stoppede Anne Linnet Band så brat? Og hvorfor fandt de sammen igen?

I sit foredrag søger Jan Eriksen at give et svar, krydret med en masse musik som illustration af, hvorfor Shit & Chanel, Anne Linnet Band og de tre solister kom til at lyde, som de gjorde.

De vrede mødre under pres

Norske Monica Isakstuen og danske Dy Plambeck er begge aktuelle på dansk i år med romaner, der udforsker kvinden, det mørke, kraftfulde og ambivalente. Hvor kommer dette raseri fra? Monica Isakstuen skildrer en kvindes vrede mod sit barn, sin mand og omgivelserne i sin roman ”Rase”.

Med dybde og sproglig træfsikkerhed skriver Monica Isakstuen om at være et menneske og en mor under pres.  ”Rase” lanceres på dansk ved besøget på Biblioteket Kulturværftet.

Drømmer om at dræbe

Danske Dy Plambecks roman ”Til min søster” har trukket et væld af gode anmeldelser. Det er en roman om retten til at fortælle sin egen historie og om søstersolidaritet på tværs af tider. De drømmer om at slå ihjel og om at elske.

Fakta: Oplevelser i efteråret

10/10: Sådan blev de Anne, Sanne og Lis, Kulturværftet.

2/11: Lokal Lyrikdag - Kærlighed og nærvær, Espergærde Bibliotek.

3/11: De vrede mødre – Monica Isakstuen og Dy Plambeck, Kulturværftet.

10/11: Søndagshøjskole med Rune Lykkeberg, Kulturværftet.

12/11: 30 år uden muren i Berlin – med Haubek og Ubbesen, Espergærde Bibliotek.                

30/11: Bogforums Debutantpris - Mød fremtidens store stemmer, Kulturværftet.

Tidligere fremgik det af bibliotekernes program, at Suzanne Brøgger og Alf van der Hagen skulle mødes på Kulturværftet 24. oktober. Det er desværre aflyst, og der arbejdes på en ny dato.

Tilføj kommentar