Bibliotek

Om digtet 'NORD'

Bibliotek Af: Biblioteket 13. Sep 2018 0 kommentarer
Kommentar til kritik bragt i Helsingør Dagblad torsdag d. 13. september 2018.

I Helsingør Dagblad retter en forfatter kritik af, at nORD – Nordisk Litteraturfestival på et udendørs banner har valgt at bruge digtet ’Nord’ af den norske forfatter Rolf Jacobsen. Kritikkens kerne er, at litteraturfestivalen ikke på banneret gør opmærksom på, at Rolf Jacobsen under 2. verdenskrig var tilknyttet Nasjonal Samling i Norge. Efterfølgende blev han idømt tre år og seks måneders straffearbejde, og afsonede sammenlagt en dom på to år.

På grund af Rolf Jacobsen sammenkobler forfatteren Helsingør Kommunes Biblioteker og litteraturfestivalen med nazisme.

I en udtalelse siger festivalleder og litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen:
På nORD – Nordisk Litteraturfestival og Helsingør Kommunes Biblioteker tager vi naturligvis afstand fra enhver form for nazisme. Det er absurd at insinuere, at nORD – Nordisk Litteraturfestival og Helsingør Kommunes Biblioteker understøtter nazisme.

Vi er naturligvis opmærksomme på, at vi som mennesker tillægger ytringer i det offentlige rum forskellige betydninger. Det undrer os, at man overhovedet kan få den tanke at sammenkoble vores litteraturfestival, nORDs logo og Helsingør Kommunes Biblioteker med racisme og nazisme.

Artiklen i Helsingør Dagblad indeholder meget alvorlige insinuationer om, at vi som festival 'bekender kulør’ ved at benytte Rolf Jacobsens digt. En absurd anklage som vi tager stærkt afstand fra og er helt uforstående over for.

Det er et interessant litterært spørgsmål, hvordan man læser forfatterskaber. Kan man i dag læse et forfatterskab uafhængigt af forfatterens fortid?

Da Rolf Jacobsen efter ni års pause i 1954 udkom med ’Hemmeligt liv’ trådte han samtidig ind på den nordiske lyriske scene igen. Her blev han hyldet som en stor og folkekær lyriker, og han bliver i dag betragtet som en del af den anerkendte nordiske litteratur.

Rolf Jacobsen har siden 1958 modtaget en række priser for sin litteratur, og han blev fire gange – i 1973, i 1974, i 1976 og i 1986 – nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Digtet ’Nord’ som vi har valgt at bringe, er fra digtsamlingen ’Natåbent’, der udkom i 1985. Det er den mest solgte digtsamling i norsk efterkrigshistorie. Rolf Jacobsen skrev den efter sin kones død, og den er en kærlighedserklæring til hende. Digtet ’Nord’ har en litterær tyngde, som vi – ligesom i det øvrige program – lægger stor vægt på.
 

"Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel,
sommernattens solmirakel.
Gå mot vinden. Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord."

’NORD’
Rolf Jacobsen

 

nORD – Nordisk Litteraturfestival foregår på Kulturværftet i Helsingør fredag den 14. september og lørdag den 15. september.

Tilføj kommentar