Bibliotek

mennesker med MENING
Eventkalender ude nu

Mød Hemingway og Morrison på Kulturværftet

Bibliotek Af: Biblioteket 13. Jan 2020 0 kommentarer
Bibliotekerne byder på diskussion om Hemingways macho-myte og møder med nominerede til Nordisk Råds litteraturpris. Har Europa lært noget af Auschwitz? Og kan en bog ændre på afroamerikanernes rettigheder?

Af Helsingør Kommunes Biblioteker

Hvis man bruger et helt forfatterskab på at lægge arm med døden som grundvilkår for livet, hvad står så tilbage? Og ændrede Tony Morrisons skildringer af sorte skæbner afroamerikanernes vilkår?

I foråret sætter Helsingør Kommunes Biblioteker fokus på to af verdenslitteraturens største forfattere, Ernest Hemingway og Toni Morrison, der begge er aktuelle i nye udgaver på dansk.

Hvor kom Hemingways macho-myte fra?

24. marts taler forfatter Lotte Kaa Andersen med sognepræst Anna Mejlhede og Gyrith Ravn fra forlaget Lindhardt og Ringhof om Ernest Hemingway og machomyten.

Billedet af Hemingway som et machoikon blev skabt som en blanding af bøgernes hovedpersoners oplevelser og Hemingways eget liv. Men hvad er op og ned? Og hvad er det, Hemingway lykkedes så godt med?

Afroamerikanske stemmer

Toni Morrison blev født ind i en afroamerikansk arbejderfamilie og modtog i 1988 Pulitzerprisen for romanen 'Elskede', som handler om en kvindelig slave, der slår sig eget barn ihjel for at skåne det for livet.

Tirsdag den 28. april reflekterer forfatter Kristina Stoltz og litteraturkritiker Tonny Vorm over Morrisons forfatterskab på Kulturværftet. Toni Morrison var i 1993 den første afroamerikanske kvinde, der vandt Nobelprisen i litteratur. Hun døde sidste år.

Skuespiller Rosalinde Mynster giver undervejs smagsprøver på fortællingerne, mens kulturredaktør Michael Bach Henriksen fra Kristeligt Dagblad leder samtalen.

Nominerede til Nordisk Råds litteraturpris

Inden arrangementerne om de store klassikere kan man opleve Kristian Bang Foss’ med bogen ”Frank vender hjem,” der hyldes som et bud på en moderne Lykke-Per. Til februar kan man møde nominerede til Nordisk Råds litteraturpris samme dag, de nominerede offentliggøres. Sidste forår var Helle Helle på besøg på Kulturværftet sammen med Jonas Eika, der senere vandt prisen.

Det er fjerde år i træk, at Biblioteket Kulturværftet har indbudt de nominerede forfattere som en del af samarbejdet i forbindelse med NORD - Nordisk Litteraturfestival, der foregår på Kulturværftet til september.

Genforeningen og Auschwitz

Bibliotekerne sætter fokus på to historiske begivenheder i løbet af årets første måneder. På Kulturværftet mødes journalist Thomas Ubbesen med direktøren for Det Udenrigspolitiske Selskab, Charlotte Flindt Pedersen, og taler med journalist Anja Bo om 75-året for befrielsen af Auschwitz. De reflekterer over Europas udvikling siden, og hvor Europa står i dag ved indgangen til et nyt årti.

Espergærde Bibliotek markerer desuden 100-året for genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 og byder ind til en litterær rejse i grænselandet. Johs. Nørregaard Frandsen tager gæsterne på en guidet tur til H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher og mange flere.

Se hele kalenderen her.

Fakta: Forårets oplevelser

27/1: Hvad har Europa lært – 75 år efter af Auschwitz - Kulturværftet.

1/2: Kvindeliv med lokale forfatterøjne – Estrid Dyekjær, Marianne Toxboe og Gertrud Tinning om kvinders liv de seneste generationer - Espergærde Bibliotek.

20/2: Mød de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris - Kulturværftet.

9/3: Kristian Bang Foss med 'Frank vender hjem' - Kulturværftet.

12/3: Litteratur fra grænselandet – Genforeningen 2020 - Espergærde Bibliotek.

24/3: Hemingway og macho-myten - Kulturværftet.

28/3: Forfatterdag – nyskabende stemmer - Kulturværftet.

28/4: Nobelprisvinderen Toni Morrison  - Kulturværftet.

Til og med april måned kan man i øvrigt opleve udstillingen 'Kløvedals litterære rejse' på Kulturværftet.

 

Tilføj kommentar