Bibliotek

Borgerne i Helsingør låner flere bøger

Bibliotek Af: Biblioteket 14. Jan 2020 0 kommentarer
I 2019 blev en mangeårig tendens med faldende udlån af bøger vendt til en stigning. Borgmester Benedikte Kiær glæder sig over, at børnebøgerne hitter.

Foto: Nikolai Perjesi

I en travl hverdag fyldt med nye, konkurrerende medier vælger borgere i Helsingør Kommune i stigende grad litteraturen til. 

De knasende, trykte papirbøger står stadig for størstedelen af udlånet på kommunens biblioteker, men de digitale muligheder er i stigende grad med til at understøtte læsning og lytning.

Hver dag året rundt låner Helsingør Kommunes borgere i gennemsnit 1.118 bøger og lydbøger på bibliotekerne.

”Vi kan være rigtig glade for udviklingen, som afspejler, at borgerne har en stor interesse for læsning. Det her beviser, at vores biblioteker har valgt den helt rigtige strategi, og at dygtige og dedikerede medarbejdere evner at ’sælge’ varen, og i den grad lykkes med at udbrede læselyst og litteratur,” siger Michael Mathiesen (C), der er formand for Kultur- og Turismeudvalget.

Fra 2018 til 2019 steg antallet af fysiske og digitale udlån af bøger og lydbøger fra 403.902 til 408.044 på Helsingør Kommunes Biblioteker.

Flere børnebøger bliver lånt

Bibliotekerne har et tæt samarbejde med kommunens daginstitutioner, og sidste år satte partnerskabet med skolerne rekord med 8.000 besøg til forløb om læselyst og kildekritik.

Der blev desuden i alt lånt 4.500 flere børnebøger ud i 2019 end i 2018, hvilket glæder borgmester Benedikte Kiær (C).

”Litteraturen og læsning er indgangen til sprogets verden og dermed til vores fælles kultur og historie. Jeg glæder mig over, at samspillet mellem skoler, dagtilbud og biblioteker er så stærkt i Helsingør, da det fremmer vores børns kulturelle udvikling og dannelse,” siger hun.

Foto: Kjeldo
 

Nye medievaner giver nye muligheder for at læse

Udbredelsen af digitale muligheder, streamingtjenester og tablets skaber nye indgange til litteraturen, og bibliotekerne arbejder løbende med at understøtte udviklingen gennem tilbud som podcasts, eReolen og adgang til at læse store internationale medier digitalt.  I 2019 relancerede bibliotekerne appen 'Biblioteket,' (Google Play / App store) og bibliotekschef Søren Mørk Petersen peger desuden på, at borgerne tager de digitale lydbøger til sig i stor stil.

”Vi er lige i lommen hele tiden og tilpasser os den digitale udvikling, der hele tiden skaber nye muligheder for at udbrede læsning og lytning. Det er vigtigt, at bibliotekerne er der, hvor borgerne er, og at vi løbende følger med den digitale udvikling, som fint kan understøtte vores litterære vaner,” siger Søren Mørk Petersen.

Det lånte Helsingør i 2019

De fem mest udlånte bøger på bibliotekerne fra 1. januar til 3. december 2019.

1: 'Den, der lever stille' - Leonora Christine Skov

2: 'Den tredje søster' - Sara Blædel

3: 'Månesøsteren' - Lucinda Riley

4: 'Smaragdsliberen' - Anne-Cathrine Riebnitzsky

5: 'Vi kunne alt' - Merete Pryds Helle

I samme periode var de mest udlånte børnebøger:

1: 'Min mormors gebis' - Jakob Martin Strid

2: 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære' - Jakob Martin Strid

3: 'Ternet Ninja' [Bind 1] - Anders Matthesen

4: 'Manta og skovpiraterne' - Jan Kjær

5: 'Den eventyrlige rejse' - Jan Kjær

 

 

 

 

Tilføj kommentar

Materialer: