Bibliotekscomputere og IT-sikkerhed

09.09.20
Computere på biblioteker og borgerservice har været udsat for et it-angreb, skriver Kommunernes Landsforening. Her kan du læse råd til sikker brug af computere og finde hjælp, hvis du er bekymret.

Organiserede it-kriminelle er lykkedes med at stjæle CPR-numre fra danskere, som har brugt computere på offentlige steder som biblioteker.

Politiet efterforsker sagen, hvorfor det er for tidligt at sige, hvor mange CPR-numre, der er tale om, eller hvordan gerningsmændene har båret sig ad, skriver Kommunernes Landsforening (KL).

Direktør i KL Christian Harsløf udtaler:

”Men jeg må også bare understrege, at vi aldrig kan garantere, at angreb som dette ikke kan ske igen. Lukker vi et hul, så finder de kriminelle bare et nyt. Det er vigtigt for os i kommunerne, at borgere – især ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. Derfor skal den adgang være til stede,” siger han.

Du kan læse mere her:
Link til KL's artikel "Offentlige computere ramt af IT-angreb"  
Link til DR's artikel "Hackere stjæler cpr-numre gennem bibliotekscomputere" 

Gode råd:

Hvis du genstarter din computer på Helsingør Kommunes Biblioteker efter endt brug, bliver historik og indtastninger ryddet.

Skift jævnligt dine adgangskoder.

Du kan vælge at bruge NemID til at logge ind på bibliotekets hjemmeside.

Faktaboks:  Vigtig information om it-sikkerhed fra KL

Hvis borgere har mistanke om, at deres oplysninger er blevet misbrugt til økonomisk kriminalitet, skal det anmeldes til politiet.

Udover CPR-numre kan andre data også være stjålet. Derfor er det vigtigt at ændre password alle steder, hvis man har anvendt offentligt tilgængelige pc’er.

Politiet er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID.

Når Nets spærrer et NemID, vil borgerne få et brev om, at deres NemID er spærret og en vejledning til, hvordan de skal forholde sig.

Ifølge dansk lovgivning hæfter borgerne ikke selv, hvis de uagtsomt bliver ofre for økonomisk kriminalitet, fx hvis it-kriminelle får fat i deres NemID og bruger det til at optage lån eller overføre penge.