Foto af bibliotekar Stine Strømstedt med romanen Vand til blomster
Bibliotekar Stine Strømsted var vild med historien om kirkegårdspasseren i 'Vand til blomster'.

Året der gik - det læste Helsingør i 2022

01.12.22
Fransk hverdagspoesi og ung kærlighed i Nøjsomheden hittede i år.

Af kommunikationsmedarbejder Hanne Lykke Andersen

En smuk fortælling om at overkomme sorg og finde meningen med livet

For tre år siden tog den franske forfatter, Valérie Perrin, det franske publikum med storm med romanen ’Vand til blomster’. I 2022 fandt romanen, med den stille hyldest til livet, vej til de danske læseres hjerter. Det var også tilfældet i Helsingør, hvor romanen med knapt 500 udlån sprang alle forudsigelser og blev årets mest lånte bog på Helsingør Kommunes Biblioteker.

Vilde med lokale forfattere

Der er ingen tvivl om, at læserne i Helsingør er vilde med lokale forfattere, og heldigvis har vi i disse år mange dygtige af dem. Forfatteren Stine Askov, som er opvokset i Helsingør, kom på alles læber for et par års siden med romanen, ’Katalog over katastrofer’. Og nu med hendes seneste roman ’Nøjsomheden’ topper hun som helsingoranernes mest foretrukne lokale forfatter.  Med 320 udlån blev Askovs seneste roman, Nøjsomheden, således den anden mest udlånte bog på biblioteket.  Denne gang har Stine Askov rykket historien fra Ålsgårde til boligområdet Nøjsomheden i Helsingør, hvor hun kommer med en anderledes, lys kærlighedsfortælling.

Krimier - et sikkert hit

Læserne i Helsingør elsker en god krimi og gerne fra en dansk krimiforfatter. Således blev Jussi Adler-Olsens niende bog i serien om Afdeling Q, Natrium Chlorid den tredje mest udlånte bog med 315 lån. Også krimiforfattere som Sissel-Jo Gazan, Leif Davidsen, Ken Follet og Kim Faber fandt i stor stil hjem i læsernes stuer.

46 eksemplarer af én bog

Læserne i Helsingør venter gerne lidt for at læse en god danske forfatter. Det fremgår af bibliotekets Top Ti-lister for mest reserverede bøger i 2022. De to suverænt mest efterspurgte bøger var Benjamin Koppels jødiske slægtsroman ’Annas sang’ og Stine Askovs ’Nøjsomheden’. At sidstnævnte ville blive hit lige præcis her i Helsingør var forventet, men at Annas sang ville sprænge alle reservationslister var en glædelig overraskelse fortæller bibliotekar og bogindkøber på Helsingør Kommunes Biblioteker, Lise-Lotte Truelsen:
-   "Da ’Annas sang’ udkom i sommeren, tikkede det ind med reserveringer. Vi køber som regel fire eksemplarer af en bog, men efterspørgslen på ’Annas sang’ var så stor, at vi straks købte flere. Vi endte med at købe 46 eksemplarer, hvilket er noget af en sjældenhed."

Årets store overraskelse 

Årets helt store faglitterære hit var også årets helst store bogoverraskelse. Ud af det blå, og samtidig med at sagen skabte overskrifter i medierne, katapulterede den suspenderede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, et flammende partsindlæg. Hans bog ’Spionchefen’ strøg direkte ind på førstepladsen i november med 70 reservationer.

Vild strik på mode

At strikning ikke længere er en stille hobby for de pæne piger, er den unge Lærke Bagger bag bogen ’Strik’ et godt eksempel på. Hun er bannerfører for en vild og asymmetrisk strik, og det kan man måske også se under juletræerne i Helsingør i år. I hvert fald lå hun permanent fra januar til juli 2022 øverst i den faglitterære Top Ti med godt 25 reserveringer.

Se decembers største hits på Top Ti


(Oversigt over udlån og reservationer gælder fra januar til og med november 2022.)

Materialer