Verdens Bogdag

Verdens bogdag 2024

20.03.24
Verdens Bogdag er UNESCOs fejring af bøger og det skrevne ord og falder hvert år på d. 23. april.

Sådan en dag er jo ikke til at komme uden om som bibliotek og vi vil gerne dele glæden ved bøger og læsning med dig.
Derfor har vi samlet 150 anbefalinger fra 15 medarbejdere på biblioteket og stillet dem to spørgsmål, nemlig:

Hvorfor er bøger fantastiske?
Hvorfor har du valgt disse 10 bøger?


Du kan læse deres svar herunder og reservere de bøger der måtte vække din nysgerrig. 
God læselyst!

Cecilie, voksenbibliotekar

Ditte, børnebibliotekar

Simon, voksenbibliotekar

Jette, børnebibliotekar

Dorthe, børnebibliotekar

Katja, biblioteksassistent

Katrine; voksenbibliotekar

Ian, voksenbibliotekar

Bjørn, voksenbibliotekar

Kirstine, voksenbibliotekar

Ditte, biblioteksassistent

Sofie, voksenbibliotekar

Julie, børnebibliotekar

Laura, børnebibliotekar

Andrew, bibliotekschef

Som et ekstra kuriosum har børnebibliotekets maskot stillet sig til rådighed
Bamse Hansen, børnebiblioteksmaskot

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger er fantastiske, fordi de udvider min verden, giver mig lyst til at være i verden, trøster mig, opmuntrer mig, gør mig glad, er min ven, viser mig andre veje, indsigter og meninger end dem, jeg lige havde tænkt til at starte med, gør mig forelsket, får mig til at hade, men mest af alt viser mig, at vi er ens og noget så forskellige, men at det hjælper at snakke højt om det svære, smukke, uhåndgribelige, rare, fjollede og ubehagelige.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Jeg har valgt de 10 digtsamlinger, fordi digte er noget, som jeg altid tyr til i alle slags stunder. Det er smukke digte alle sammen, men de viser også at livet til tider er hårdt og svært at bære. Det giver mig mening til at fortsætte, føle et fællesskab og en sammenhæng med verden og dens væsener.
 

Hvorfor er bøger fantastiske?
Jeg elsker billedbøger!
Smukke bøger eller udtryksfulde illustrationer, hvad enten det larmer med fuld skrald på og stærke farver eller afdæmpet smukt og poetisk.
Jeg elsker også sjove og skøre bøger, det må gerne være absurd fjollet.
Billedbøger kan være kunstværker i sig selv.
Billedbøger og oplæsning kan noget helt specielt.
Det er nærhed, gode stunder, at samles om en bog, den fælles opmærksomhed og intimitet, der opstår.
At sætte ord på følelser, måske noget, der kan være svært, kan bogen åbne op for.
At man ikke føler sig alene, men føler sig spejlet og genkendt.
Jeg tror på at begejstring smitter, så læs løs, hvis du synes den er sjov, så synes den du læser op for det også.
Det må også godt være sørgeligt.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Fordi at de alle har rørt mig på den ene eller anden måde.
De er sjove, rørende, smukke eller har en tematik, som man kan spejle sig i.

Hvorfor er bøger fantastiske?
Med fare for at forklaringen bliver en anelse lang og snørklet: det var midt i teenageårene, at jeg stødte på koncertoptagelsen ”Miles in Paris” på video med Miles Davis, optaget i 1989. Ud over at være meget draget af lyden og musikken var fremtoningen hos Miles og bandet også noget der fremkaldte begejstring og gjorde stort indtryk på mig. 
Indtil jeg ser denne video har det at læse og bøger ikke udgjort et specielt interessefelt, men da bassisten Benny Rietveld toner frem iført t-shirt med påskriften ”Reading is Fun” slår det mig, hey – alt det der foregår på den scene er så tjekket. Bandet omkring Miles har så meget karakter, de er fænomenale på deres instrumenter og som band. ”Reading is fun” – så er der ingen grund til ikke at starte på det med læsningen.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Det er ikke nødvendigvis sjove bøger der er valgt ud i denne pulje, nok snarere en stribe titler, hvor jeg undervejs eller siden hen har takket førnævnte Benny på bas og bliver mindet om, hvordan Miles og musikken blev ruten ind til bøger og læsning for mig.  

Hvorfor er bøger fantastiske?
Ikke alle bøger er fantastiske, men nogen er. Jeg kan godt læse noget overfladisk, fordi jeg godt kan lide at have handlingen på plads først, tror jeg. Ofte når jeg har været ”tvunget til” at genlæse bøger har det vist sig at bogen ligesom folder sig mere ud. Jeg har kunne nyde sproget, humoren, evt. fantastiske illustrationer eller det at overraskes over at kunne forstå på nye måder. Nogle bøger er særlige på deres helt egen måde.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Jeg har valgt 10 bøger som alle har ramt noget særligt hos mig. Titlerne er vidt forskellige nogle er børnebøger og andre er for voksne. Nogle har bedårende illustrationer. Andre er kommet med pga. deres livsklogskab, hvis man kan sige det sådan. Gode, rørende, rystende, betagende, sjove, overraskende og spændende historier måske i en fantastisk ramme og et poetisk sprog.

Hvorfor er bøger fantastiske?
Jeg kan ikke svare dig på hvorfor bøger fantastiske - sådan er det jo bare!

Hvorfor har jeg valgt lige præcis disse 10 bøger?
Tegneserier er en skøn måde at fortælle en historie på. Billeder udtrykker ofte meget mere end ord og er en kunst i sig selv. Man bliver aldrig for gammel til tegneserier. Her er mit bud på to mageløse klassikere og otte nyere titler.

Hvorfor er bøger fantastiske?
Fordi man kan forsvinde fuldstændig ind i en anden verden, hvor det er ens egen fantasi, der skaber figurer, farver og scenarier ud fra fortællingens beskrivelser. Lige meget hvad alder, læseren har, formes historien på den måde individuelt i forhold til egne livserfaringer og humør. Desuden er det så hyggeligt at sidde i sofahjørnet eller under æbletræet med en god bog….eller at dele en historie og sjove, finurlige tegninger ved højtlæsning for børnene. Nogle af mine bedste barndomsminder er, fra når min farfar om vinteren læste højt for familien en gang om ugen.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Jeg er en barnlig sjæl og husker mange af de børnebøger, jeg fik læst som lille. Der har især illustrationerne sat tanker og følelser i gang og ladet fantasien flyve frit. Det er også de historier, jeg har stærkest tilknytning til, og derfor er tegningerne ofte lige så vigtige som historien i mit valg af bøger til børn og børnebørn. Der er rigtig mange bøger med fjollede, flotte eller eventyrlige illustrationer, så det har været svært kun at vælge 10.
 

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger er fantastiske fordi de kan spejle følelser og ideer, som jeg genkender, men som jeg ikke selv har ord for endnu. Det er ikke altid, at jeg genkender mig selv, men tit genkender jeg noget af mig selv eller andre, og føler at jeg er blevet lidt klogere. På den måde kan bøger også fungere som en slags gratis terapi.  

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Jeg har valgt 10 bøger, som på den ene eller anden måde har spejlet noget i mig. Nogle spejlede jeg mig i da jeg var yngre, nogle spejler der jeg er lige nu og andre tager forskud på det der kommer. Det er bøger med feministiske anstrøg, bøger om venskab, arbejde, kærlighed, seksualitet, kunst og familie. Jeg er rigtig glad for Deborah Levys selvbiografiske trilogi Fast ejendom, Livets omkostninger og Ting jeg ikke vil vide. I trilogien reflekterer hun over livet som kunstner, kvinde og mor, og hvad det har af betydning, at hun og mange andre kvinder, tager det største læs, når det kommer til at skabe og holde et hjem.  
 

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger er propfulde af historier og kommer i alle størrelser, farver og former. De kan noget helt specielt i forhold til at sætte fantasien i gang, man kan fordybe sig i dem og blive fastholdt i en verden på en måde som ingen andre medier kan.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Det er alle sammen bøger der på den ene eller anden måde har åbnet døre til en ny forfatter eller en ny genre og ansporet mig til at læse videre.
Nogle bøger har efterladt et varigt indtryk allerede i en tidlig alder og derfor har jeg valgt meget bredt aldersmæssigt til nedenstående liste.
 

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger er fantastiske, fordi de kan så meget. Muligheden for at fordybe sig, tilegne sig viden, forstå sammenhænge og blive bare en smule mere reflekteret. Det er da ikke dårligt, vel? En anden, men vigtig ting ved bøger, er mangfoldigheden af genrer, både inden for skønlitteratur og faglitteratur. Der findes altid en bog, uanset hvilket humør man er i.

Hvorfor har jeg valgt netop disse 10 bøger?
Jeg havde virkelig svært ved kun at vælge 10 bøger, så jeg måtte gå tilbage til min bogsamling for at få lidt visuel hjælp til at huske nogle af de virkelig særlige bøger - bøger, hvor jeg blev fuldstændig bjergtaget. Alle de udvalgte bøger, der er meget forskellige, er bøger, som har givet mig en særlig god læseoplevelse, noget helt ud over det sædvanlige. Anbefales til alle, som er en smule interesseret i (europæisk) kultur og historie, samt de lidt mørkere og komplekse sider ved mennesket. God læselyst!

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger giver, som ingen andre kunstformer, adgang til fortællestemmens indre liv og kan sætte ord på de svære følelser, som vi er alene i, men på en måde kan dele og undersøge i litteraturen. 

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Bøgerne har jeg på forskellige måder selv kunne spejle mig i. Jeg synes, at disse bøger, på hver deres enten rørende, humoristiske eller vedkommende måde, beskriver overgangen fra barn til voksen eller den tidlige ungdom og ensomheden, der ligger i disse perioder, men samtidig, hvordan sproget kan udfolde følelserne på smukkeste vis. 
 

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger giver en unik mulighed ikke bare for at få nye ideer og tanker, men for at opleve verden gennem andre øjne, leve andre liv som vi ellers aldrig ville få muligheden for at opleve.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Jeg har med vilje valgt ti meget forskellige bøger og blandet både skønlitteratur og faglitteratur, men de har alle ti det til fælles at de på den ene eller anden måde har åbnet mine øjne og ladet mig opleve en anden verden end min egen.
 

Hvorfor er bøger fantastiske?
At læse en bog er som at svøbe sig ind i et varmt tæppe med alverdens stemninger og sansninger vævet ind blandt de uldne tråde. Det er muligheden for at leve sig ind i andres liv, i skæbner man aldrig selv vil erfare – andet end i litteraturen. Bøgerne lærer os at gå det fremmede i møde og mildne blikket for det ukendte.

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Fordi jeg ønsker at slå et slag for de ældre, mere langsommelige bøger. Hvor ofte giver man faktisk sig selv tid til at læse noget besværligt, dvælende, gammelt og skønt? 
Gør det! Det åbner op for fordybelse og ro af en anden verden. 

Hvorfor er bøger fantastiske?
Bøger er generelt fantastiske fordi de styrker fantasien, skaber rum for refleksion og giver mulighed for at møde noget andet end det allerede kendte.  
 
Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 titler? 
Hverdagsfortællinger der giver smil på læben og skaber rum for forundring hos de 3-6 årige børn og deres voksne. De ti titler jeg har valgt, omfavner alle (hverdags)livet på den ene eller andet måde, et centralt emne for mange børnefamilier og derfor et oplagt oplæsningsemne. Gennemgående for alle ti titler er at de gør brug af humor i deres fortælling, hvilket kan gøre det lettere at fastholde de yngre læsere og ikke mindst sjovere at læse op.    

Hvorfor er bøger fantastiske?
Læsning tilbyder mig et fokuseret rum, og den eneste aktivitet som jeg ikke kan ”second screene” til. Bøgerne inviterer mig ind i drømmeverdener, i livsomstændigheder jeg kan spejle mig i og i livomstændigheder som ligger langt fra min egen. Litteraturen bliver ved med at udvide horisonter, og derfor bliver jeg ved med at læse. 

Hvorfor har jeg valgt lige præcis de 10 bøger?
Her er ti bøger, som har det til fælles at de alle handler om LGBT+-personer, men også at det er nogle skønne, morsomme og tankevækkende titler, som jeg har læst i løbet af det seneste år. Jeg håber, du får lyst til at springe ud - som man siger – i en regnbuefarvet læseoplevelse.