Tove Jansson-tribute

17.08.20
Hør Tove Janssons niece Sophia Jansson, Anne Holt (N), Monika Fagerholm (FI) og Merete Pryds Helle (DK) i samtale om Tove Jansson forfatterskab – særligt det hun skrev for voksne.

SAMTALEN STREAMES LØRDAG D. 19. SEPTEMBER KL. 13.00-13.45

Bemærk: I den streamede samtale indgår: Sophia Jansson (FI), Monika Fagerholm (FI) og Merete Pryds Helle (DK)

Tove Jansson (FI) (1914-2001) er en af Finlands mest skattede kunstnere. Forfatter, maler og tegner til en lang række værker, der i dag er kendt i hele verden. Særligt historierne om Mumitroldene har nået stor udbredelse. Men Jansson var også forfatter til en lang række prosabøger for voksne, bl.a. den selvbiografiske ’Billedhuggerens datter’ (1968), nyklassikeren ’Sommerbogen’ (1972) og novellerne ’Dukkehuset’ (1978), som i 2020 foreligger på dansk for første gang nogensinde. På NORD stiller vi skarpt på særligt denne del af Janssons forfatterskab.

Der, det hele startede

I 1945, for 75 år siden, udkom den allerførste bog om Mumitroldene, ”Småtrollen och den stora översvämningen”, og som udgangspunkt skulle der ikke komme flere fortællinger om troldene. Sådan gik det ikke. Historien om Mumitroldene blev til et 25-årigt langt kunstnerisk projekt, der i dag er udbredt over hele kloden. Tove Jansson begyndte efterhånden at samarbejde med sin bror, tegneserieforfatteren Lars Jansson (1926-2000), om Mumitroldene. Lars Jansson er far til Sophia Jansson, som i dag er kreativ direktør for Moomin Characters. 

”Det var i krigsvinteren 1939. Ens arbejde stod stille. Det føltes unødvendigt at prøve at lave billeder. Det er vel forståelig, at jeg pludselig fik lyst til at skrive noget ned, der skulle begynde med: ”Der var engang”. Fortsættelsen måtte nødvendigvis blive et eventyr. Det var uundgåeligt, men jeg undskyldte mig ved at undgå prinser, prinsesser og små børn og valgte i stedet min vrede kendingsfigur fra vittighedstegningerne og kaldte ham for Mumitrolden. 
Den halvfærdige historie blev glemt indtil 1945. Da kom en ven og sagde: ”Det her kan jo blive til en børnebog. Skriv den færdig og illustrér den. Måske antager nogen den”.”
-    Tove Jansson 

Anne Holt (N), Monika Fagerholm (FI) og Sophia Jansson (FI) deltager i samtalen via digital forbindelse.

Samtalen modereres af kulturjournalist Tore Leifer.  
 

Materialer