Rakel Haslund-Gjerrild
Foto: Sofie Amalie Klougart

Rakel Haslund-Gjerrild

01.07.21
I Rakel Haslund-Gjerrilds anmelderroste roman ’Adam i Paradis’ mejsler farver, lyde og dufte sig ind i sproget.

Mød Haslund-Gjerrild til en samtale med Kristian Ditlev Jensen om kunstnerisk lydhørhed, sanser og sanselighed. 

"Det er timen, hvor verdens farver stiger til himmels. Tone for tone løsner farvepigmentet sig fra Amaliegades palæer, murværk gråner, himlen rødes."
- Fra 'Adam i Paradis'

I sin roman ’Adam i Paradis’ indtager den store danske kunstmaler Kristian Zahrtmann (1843-1917) hovedrollen. Romanen tager afsæt i hans liv og kunst. Hans farveholdning var præget af kompleksitet – det samme var hans natur. Med både nære sansninger og kraftfulde penselstrøg skildrer Haslund-Gjerrild begæret efter at skabe, selviscenesættelsen, en menneskelig sensibilitet, evnen til at betragte og en erotisk drivkraft, der bl.a. materialiserer sig i portrættet af Adam i Paradis. Og dét på et tidspunkt, hvor homoseksualitet betragtes som en ’syg elskov’, og hvor retsforfølgelserne ikke er uvante.

’Adam i paradis’ er en historisk kunstnerroman, tidsbillede og komplekst menneskeportræt, skrevet med sproglig elasticitet og overskud, der viser Rakel Haslund-Gjerrild som en af dansk samtidslitteraturs store ekvilibrister.

”Litterær kunst fra allerøverste hylde.”
- Weekendavisen

RAKEL HASLUND-GJERRILD (DK) (f. 1988) har vist sig som en alsidig forfatter. Hun debuterede med novellesamlingen ’Øer’ (2016) og i 2020 fulgte den postapokalyptiske fortælling ’Alle himlens fugle’. Hun er aktuel med sin tredje roman ’Adam i Paradis’ (2021) på forlaget Lindhardt og Ringhof. Alle hendes bøger er blevet modtaget med stor kritikerros, og de har fået skudsmål som ’litterær magi’, ’mesterlig’, ’egensindig’ og ’tindrende smuk’.

Tags
Materialer