Mød nominerede til Nordisk Råds litteraturpris

31.08.20
I et eksklusivt samarbejde med Nordisk Ministerråd byder NORD velkommen til seks af de nominerede forfattere til Nordisk Råds litteraturpris 2020.

STORE SCENE FREDAG D. 18. SEPTEMBER KL. 16.15-17.15

Prisen uddeles til et skønlitterært værk, der lever op til høje kunstneriske og litterære krav. Hør de fem forfattere læse op fra deres prisnominerede værker på de nordiske sprog. Forfatterne vil desuden blive introduceret af og samtale med journalist ved DR, Tore Leifer. 
 

Fríða Ísberg (IS). F 1992. En af de mest interessante unge, islandske forfattere. Hun har udgivet to digtsamlinger. ”Kløe” er hendes første novellesamling. Det er den, hun er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2020 for. Fríða Ísberg indgår i digterkollektivet Svikaskáld (Falske digtere), som har udgivet tre lyriske værker. Hun skriver desuden lejlighedsvis for det engelske litteraturtidsskrift The Times Literary Supplement. 


Hanne Højgaard Viemose (DK). F. 1977. Hun skriver en vild og uforfærdet autofiktiv prosa. Hun er bachelor i antropologi og etnografi og uddannet fra Forfatterskolen i 2011. Viemose debuterede i 2011 med ’Hannah’, som hun modtog Munch-Christensens Kulturlegat for. ”Mado” (2015) og blev nomineret til et væld af priser. Hun er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for sin tredje og stærk anmelderroste roman ”HHV FRSHWN, dødsknaldet i Amazonas”. Hanne Højgaard Viemose bor i Island. 

Bjørn Esben Almaas (N). F. 1975. Har gået på forfatterstudiet i Bø og har studerte film ved Høgskolen i Lillehammer. Han debuterede som forfatter i 2001 med den kritikerroste novellesamling ”Costa del Sol”. Han har siden skrevet tre romaner, senest ”Den gode ven”, som han er indstillet Nordisk Råds litteraturpris 2020 for. 

Bergsveinn Birgisson (IS). F. 1971. Har en doktorgrad i norrøn filologi. Debuterede som forfatter i 1992. Danske læsere kender ham fra romanerne ”Et landskab er aldrig tåbeligt” og ”Svar på Helgas brev”, der blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. I år er romanen ”Håndbog i køers sindelag” kommet i dansk oversættelse. Bergsvein Birgisson er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for den historiske roman ”Rejsen til livsvandet”, som endnu ikke er udkommet på dansk.  

Monika Fagerholm (FI). F. 1961. Finlandssvensk forfatter. Debuterede i 1987. Hun har tidligere været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Diva”. Hun er nomineret for romanen ”Hvem slog bambi ihjel?”.

Oddfri∂ur Marni Rasmussen (FO). F. 1969. Uddannet fra Forfatterskolen i København i 2000. Marni Rasmussen har gjort sig bemærket som digter, kortprosaist og oversætter. Han udgiver desuden tidsskriftet Vencil – tidsskrift for skønlitteratur på færøsk. Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for romanen ”Først når ...” en roman om sorgen over at miste og om at fastholde det, der var, i sproget. Bogen har allerede indbragt ham Færøernes nationale litteraturpris.