Løgn og manipulation

31.08.20
Hvad der sker med forfatterens rolle i en tid, hvor sociale medier gennemtrænger vores kommunikations- og medievirkelighed? Hvor står litteraturen? Og hvordan står forfatteren fast?

STORE SCENE LØRDAG D. 19. SEPTEMBER KL. 11.15-12.00

Anne Holt skriver politisk samtidslitteratur, der rummer alle de moderne demokratiers dilemmaer. Holt og professor i Statskundskab Rebecca Adler-Nissen taler om den offentlige debat, sociale medier, løgne, manipulation og polarisering. 
Anne Holt er med på NORD via en digital forbindelse fra Norge. 

Anne Holt (N). F. 1958. Forfatteren, der også er tidligere justitsminister, har en hel særlig fornemmelse for, hvad der rører sig i offentligheden, og sætter som få andre spørgsmål om vores samtid til debat. Holts bøger er præget af stærke kriminalistiske plots og troværdige karaktertegninger, men også af brandvarme politiske temaer som Fake News, sociale medier, ytringsfrihed, indvandring, polarisering og overvågning. Det er karakteristisk for Holts romaner, at de skildrer alle faldgrubberne, gråzonerne, tvivlen, nuancerne og de demokratiske spilleregler, som er under pres. I sin seneste roman ”Vejrbidt” har trusler og hate speech på de sociale medier skabt et enormt pres på mennesker, der forsøger at leve stille liv, og mennesker, der lever politiske, offentlige liv. Kan de holde til det? Eller må man slå tilbage? Og hvordan? I centrum står hovedpersonen, den tidligere stjerneadvokat Selma Falck, der lever ét liv på de sociale medier og et helt andet i virkeligheden. 

Rebecca Adler-Nissen (DK). F. 1979. Professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Adler-Nissen leder forskningsgruppen Digital Disinformation, som undersøger staters og andre aktørers brug af disinformation til at vildlede, bedrage og forvirre. Online disinformation og cyberkrigsførelse anses af World Economic Forum som en af vor tids ti største globale farer.  Adler-Nissen forsker desuden i international politik, diplomati og EU. I øjeblikket med fokus på forholdet mellem fortrolige internationale forhandlinger, offentligheden og sociale medier. I 2015 modtog hun den prestigefulde Nils Klim-prisen og i 2016 Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje. Hun er medlem af bl.a. Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab og European Council for Foreign Relations.