Hvad nytter kunsten? Litteraturens rolle i offentligheden i dag

31.08.20
Hvilken rolle indtager litteraturen og forfatteren i offentligheden i dag? Hvad nytter kunsten – kan vi overhovedet bruge det fabulerende, det virkelighedsforskydende til noget? 

SAMTALEN STREAMES LØRDAG D. 19. SEPTEMBER KL. 11.00-11.45

Bergsveinn Birgissons kaster i sin roman ”Håndbog i køers sindelag” et både humoristisk og kritisk blik på menneskets åndsliv. Her vender en kultursociolog hjem til Island og får et tilbud om at skrive et filmmanuskript om den udryddelsestruede islandske ko. Men gradvist begynder teorier om køer og mennesker at overtage den unge forskers desperate sind. 
Adda Djørups ”Bulgakovs kat” er en vild og kritisk undrende bog om kunsten og kunstnerens rolle. Hovedpersonen, der er forfatter, forsøger at holde op med at skrive. En dag møder hun en ekshibitionistisk, frivol, talende kat, da den spankulerer ind på en kirkegård, og den vender op og ned på alt. 
Mød de to forfattere i samtale om, hvad fiktionen og den æstetiske tænkning åbner op for, som en fremherskende nyttetænkning ikke gør. 

”Hvad nytter kunsten? Brænder verden ikke alligevel? Og du? Hvad kunne du ikke være blevet til? (…) Menneskeheden lider og vokser sig større og større, dyrene lider og uddør, der er plastik overalt, fortsæt selv. Her sidder du og skriver …” 
- uddrag fra ’Bulgakovs kat’


Bergsvein Birgisson (IS). F. 1971. Debuterede i 1992 med digtsamlingen ”Íslendingurinn”. Udover ”Håndbog i køers sindelag” (da. 2020) er også romanerne ”Et landskab er aldrig tåbeligt” og ”Svar på Helgas brev” udkommet på dansk. Birgisson, der har en doktorgrad i norrøn filologi har skrevet flere sagprosaværker, bl.a. ”Den sorte viking”, der blev en stor succes i Norge. Han er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020 for romanen ”Rejsen til livsvandet” (endnu ikke udkommet på dansk). Han bor vekselvis i Bergen og Reykjavik. 

Adda Djørup (DK). F. 1972. Debuterede i 2005 med ”Monsieurs monologer” og har siden skrevet lyrik, prosa og dramatik. Hendes roman “Den mindste modstand” blev belønnet med EU’s Litteraturpris i 2009. Hun er aktuel med ”Bulgakovs kat” (2020), som bl.a. er blevet karakteriseret af en anmelder som ”en blanding af himmelsk inspiration og beskidt Tourettes syndrom.”
 

Gense samtalen fra NORD Digital 2020 her