Geir Gulliksen
Foto: Tale Hendnes

Geir Gulliksen

28.05.21
Han en af de helt centrale skikkelser ikke bare i norsk, men i nordisk samtidslitteratur. Hans romaner åbner op for spørgsmål om identitet, seksualitet, moderne samlivsformer og frihed. Det er bøger, som udvider tilværelsens spillerum.

Geir Gulliksen gæster NORD 2021 med sin seneste, anmelderroste roman ’Den jeg skulle blive’ i en samtale med Kirsten Thorup – om frigørelse og overskridelser.

”Men mest af alt undrede jeg mig over, hvem jeg selv var, og hvilken slags mand jeg så ud til at være.” 
-    fra ’Den jeg skulle blive’ 

’Den jeg skulle blive’ er en roman om kærlighed; om jagten på ømhed og om overgivelse. I centrum står manden Henning. Han er blevet skilt, har et fjernt forhold til sine børn, og da han spontant stryger en mandlig kunde over kinden, mister han jobbet på det reklamebureau, hvor han arbejder. Så hvad nu? Hvem er Henning egentlig nu? Hvilken slags mand skal man være, hvilken mand kan man være? Spørgsmålene leder Henning af nye veje, veje, han ikke har trådt før. 
’Den jeg skulle blive’ er en undersøgelse af konventioner og muligheder, en roman, der åbner sig for sanseligheden og grænseoverskridelsens kompleksitet.

”Listen over norske forfattere, der gør en forskel, er lang. Knausgård, Fosse, Espedal, Ullmann, Petterson, Ørstavik, Kjærstad, Fosnes Hansen m.fl. – og så altså mageløse Geir Gulliksen.”
-    Politiken 

GEIR GULLIKSEN (N) (f. 1963) debuterede i 1986 og har siden udgivet både romaner, digte, essays og børnebøger. Han er desuden forlægger på det norske forlag Oktober, hvor han bl.a. er redaktør for forfattere som Karl Ove Knausgård og Linn Ullmann. Hans store gennembrud kom med romanen ’Historien om et ægteskab’ (da. 2017), som han blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for.

’Den jeg skulle blive’ er oversat af Rolf Stavnem og er udkommet på forlaget Gutkind. 

Tags
Materialer