Det skal du læse før NORD

26.08.20
Her kan du læse om et udpluk af de nye, stærke romaner, der bliver præsenteret på NORD 18.-19 september på Kulturværftet. NORD – Nordisk Litteraturfestival bliver den første store litteraturbegivenhed efter Corona-nedlukningen. Mere end 40 forfattere og kunstnere fra hele Norden medvirker ― heriblandt norske Dag Solstad, svenske Linda Boström Knausgård og finske Kjell Westö.

Skamfulde følelser og underspillet humor

Karaktererne i Marie Auberts novellesamling ”Må jeg komme med dig hjem” (2020) og romanen ”Voksne mennesker” (2020) er i den grad udfordret på relationerne. I ”Voksne mennesker” er det en søskenderelation mellem to søstre der bliver sat alvorligt på prøve. For hvordan reagerer man som barnløs 40-årig, når ens lillesøster møder op i sommerhuset med gode nyheder og lykkelige omstændigheder? I ”Må jeg komme med dig hjem” går det mildest talt ikke meget bedre. Her møder man blandt andre en fraskilt far, der kommer til at slå sin lille datter. Og en mand på vej til Sydamerika med sin kone for at adoptere.

Gammel stivnakke på deroute 

Bjørn Hansen lever et helt almindeligt, dødkedeligt liv, der nu lakker mod enden. Enlig og isoleret i en etværelses i Oslo. Men selvom 77-årige Bjørn Hansens liv måske virker uinteressant, formår 79-årige Dag Solstad at puste så meget liv i Hansen, at Politiken giver bogen seks stjerner, og Stavanger Aftenblad kalder ”Tredje, og sidste, roman om Bjørn Hansen” for et højdepunkt i Solstads forfatterskab. På NORD ― Nordisk Litteraturfestival taler Dag Solstad om Bjørn Hansen, forfaldet og samtiden.

Helt ind i sindet

Svenske Linda Boström Knausgårds tre romaner ”Helioskatastrofen” (2014), ”Velkommen til Amerika” (2017) og senest ”Oktoberbarn” (2020) rummer temaer som psykisk sygdom, psykiatrien og familierelationer.
I den barske ”Oktoberbarn,” der er den seneste roman, trækker Linda Boström Knausgård på egne smertefulde erfaringer med det psykiatriske system. I perioden 2013-2017 havde hun tæt kontakt med systemet gennem indlæggelser, hvor hun modtog medicinsk behandling kombineret med elektrochok.

Til Grønland med Iben Mondrup

Det er ikke kun Iben Mondrups nyeste roman, den anmelderroste ”Tabita” (2020), der tager sine læsere med til Grønland. Allerede i debutromanen ”Ved slusen” fra 2009 spiller Grønland en rolle, da den kvindelige fortællers partner dør under en felttur i det barske nord. I Mondrups gennembrudsroman ”Godhavn” (første del af Godhavn-bøgerne) skildres livet for en dansk udflytterfamilie i 1980’ernes Vestgrønland set fra hver af de tre børns perspektiv. I ”Store Malene,” der er anden del af Mondrups bøger om kunstneren Justine, er København byttet ud med Nuuk. Her søger Justine inspiration til et kunstprojekt og fortaber sig i en besættelse, da hun finder et billede af en smuk afklædt mand.

En vigtig Grønlandsk stemme

Grønlandske Niviaq Korneliussens romandebut "Homo sapienne" modtog ikke bare flotte anmeldelser ved udgivelsen, den blev også nomineret til Nordisk Råds litteraturpris i 2015. ”Homo sapienne” giver et sjældent indblik i et moderne grønlandsk ungdomsliv, som queer, homoseksuel og transperson. 
Korneliussens seneste roman, ”Blomsterdalen,” udkom tidligere i år og handler om barsk ungdomsliv i Grønland. Bogen skildrer sorg, kærlighed og selvmord blandt grønlandske unge.

En tur til Amazonas og et smut til Frederikshavn

I Hanne Højgaard Viemoses skæve kaosroman ”HHV, Frshwn - Dødsknaldet i Amazonas” er der fuld fart over feltet. Romanen, som blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris i 2020, indgår som tredje del af det, forlaget har kaldt en romansaga om og af Hanne Højgaard Viemose.  Serien tæller også ”Hannah” (2011) og ”Mado” (2015). 

Tungsind i Tornedalen

Der er mørke familiehemmeligheder og finsk tungsind i Nina Wähäs ”Testamente” (2019) om familien Toimi og deres store børneflok. Historien udspiller sig i 1980’erne i den finske del af Tornedalen ved den svensk-finske grænse i Lapland. ”Testamente” er indtil videre den eneste roman af Wähä, der er oversat til dansk.

Giver den moderne tid også dig kløe?

Islandske Frida Isberg kommer til NORD og har netop udgivet novellesamlingen "Kløe". Samlingen handler om sex, parforhold, køn, porno og fremmedgørelse. Forbandelse, skyld og undertrykkelse. Og en masse andet. Hun er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020. Frida Isberg indgår i digterkollektivet Svikaskáld (Falske digtere), som har udgivet tre lyriske værker, og desuden har hun selv udgivet to digtsamlinger. ”Kløe” er hendes første novellesamling.