Åbningsarrangement – P. O. Enquist-prisen uddeles

31.08.20
Åbningstale ved Michael Mathiesen, Formand for Kultur- og Turismeudvalget, Helsingør. Uddeling af P.O. Enquist-prisen

STORE SCENE FREDAG D. 18. SEPTEMBER KL. 10.00-11.00

P.O. Enquist-prisen er en af Skandinaviens eftertragtede litteraturpriser. Indstiftet i forbindelse med Per Olov Enquists 70-års fødselsdag i 2004, uddeles prisen hvert år til “en yngre forfatter på vej ud i Europa” med stor vægt på forfatterens seneste udgivelse. Juryen, som består af forlæggere fra Norstedts i Sverige, Gyldendal i Norge og i Danmark, afslører dette års modtager og overrækker prisen. 

Men hvad betyder det at modtage en pris som denne? Og hvad betyder det, at ens forfatterskab får et liv i en international kontekst? Prisvinderen taler med to tidligere prisvindere, Caroline Albertine Minor og Jonas T. Bengtsson, hvis forfatterskaber har vundet international udbredelse. Samtalen modereres af kulturjournalist ved DR, Tore Leifer.

Caroline Albertine Minor (DK) F. 1988. modtog P.O. Enquist-prisen I 2018. Hun er aktuel med romanen ”Hummerens Skjold” (2020), som allerede inden udgivelsen i Danmark var solgt til 6 lande, herunder Norge, Sverige og England. 

Jonas T. Bengtsson (DK) F. 1976. Slog for alvor igennem med romanen ”Submarino” (2007), som er blevet filmatiseret af Thomas Vinterberg. I 2010 modtog han PO Enquist-prisen for sin stilsikkerhed, for sine præcise karakter- og miljøskildringer og for en sjældent set empati. Bengtsson nævner selv Enquist som et af sine store litterære forbilleder. Bengtssons bøger er oversat til flere end 20 sprog.


P.O. Enquist (S) 1934-2020. Var en mastodont i svensk litteratur og en af Skandinaviens mest kendte forfattere. Han nåede at skrive omkring 20 romaner og essaysamlinger samt en række kendte skuespil og filmmanuskripter før sin død tidligere i år.