Trilogi om nordisk friluftsliv

23.10.20
Henrik Warburg, der er tidligere soldat og uddannet pædagog, har føjet to bøger mere til sit værk om nordisk friluftsliv, som startede i 2019.

Det er bind 2 ’Friluftsliv- en dannelsesrejse’ og bind 3 ’Friluftsliv – den militære ånd marcherer ind i friluftslivets væsen’, der begge lige er udkommet på forlaget Mellemgaard.

Henrik Warburg fortæller, at han har haft drømmen om at skrive en idehistorisk monografi om friluftsliv siden 1998, hvor han var i det nordlige Finland for at studere udendørspædagogik. Det var her han formede sin tese om, at ’Friluftsliv udspringer af samisk urfolkskundskab’, som i øvrigt er titlen på det første bind. 

I bind 2 beskriver han, hvordan mange af de samiske udendørsaktiviteter (fx skiløb og teltliv) gennem 150 år blev assimileret af Norge og Sverige og blev til nordisk friluftsliv. Bind tre fortæller bl.a om den nordiske spejderhistorie, om under hvilke omstændigheder spejderbevægelsen startede i Norden, samt om den tætte tilknytning til nordisk friluftsliv, der udspringer fra samisk urfolkskundskab.

Henrik Warburgs største inspirationskilde er Knud Rasmussen, der som 21-årig skrev bogen ’Lapland 1901’. Men også etnografen Emilie Demant-Hatt og samen Johan Turis bog ’Lappernes liv’ fra 1910 har været til stor inspiration.

De tre bøger af Henrik Warburg kan nu lånes på biblioteket.

Læs mere om Henrik Warburg og hans første bog her.
 

Materialer