Andres Liv af Estrid Dyekjær
Andres Liv af Estrid Dyekjær

Sandheden er din egen …

10.08.20
… og virkeligheden afhænger af øjnene, der ser. I sin nye roman udforsker den lokale forfatter, Estrid Dyekjær, netop menneskets forskellige versioner af virkeligheden.

’Andres Liv’ er en selvstændig roman, der foregår parallelt med  debutromanen ’To Liv’. 

Er det dig, der fortæller noget, er det også din opfattelse af sandheden, der bestemmer. Det mener forfatter Estrid Dyekjær, der er klar med sin anden roman, hvor hun netop dykker ned i, hvordan folk fortæller deres egen historie. 

“Man vil altid have en tendens til at fremstille sin version af virkeligheden så sympatisk som muligt - specielt i nuet. Senere ændrer man typisk forklaring. Da jeg selv blev skilt, blev det til en vag formulering om at være vokset fra hinanden. Det tog 5-7, år før jeg bare sagde det, som det var: Jeg forelskede mig i en anden,” siger forfatteren. 

I ’Andres Liv’ møder vi to vidt forskellige personer i 1930’ernes Danmark, hvis skæbner vikles ind i hinanden - og hvor det at have sin egen oplevelse hele tiden styrer deres liv og valg. Estrid Dyekjær er meget optaget af emnet og finder det meget lettere at blive klog på i litteraturen end i virkeligheden. 

“Når jeg skifter perspektiv mellem mine hovedpersoner, er jeg nødt til at forholde mig til det, jeg tror, jeg ved, på en ny måde. Og det er let, fordi jeg jo skriver det selv. I vores rigtige liv er det straks sværere med flere virkeligheder, siger forfatteren, der er meget bevidst om, hvorfor hun – akkurat som med sin første roman To Liv - skriver historiske romaner.

Om bogen 

I en lille jysk by forsøger Christian at finde sin plads, men da familien må gå fra gården, lokker den store verden med alt, hvad der findes af musik, dans og dejlige damer. Som soldat sætter Christian kurs mod nye eventyr, men jagten på lykke er ikke så let som på film. 

I Holte er depression og vanvid fundamentet i Anne Maries barndomshjem, hvor kærlighed er det eneste, formuen ikke kan købe. Flugten fra husets forbandelse fører hende vidt omkring, men fortidens synder forpligter, og friheden kræver et endeligt opgør, som hun ikke kan klare på egen hånd. Bogen følger de to hovedpersoners liv fra 1935 til nutiden, imens deres skæbner undervejs vikler sig uløseligt ind i hinanden.

Reception

’Andres Liv’ udkommer den 11. august, og du er velkommen til reception i Kongens Mølle lørdag den 15.8, kl. 14.00.

Her fejrer Estrid Dyekjær bogudgivelsen sammen med fotograf Tine Uffelmann, der har taget det smukke forsidebillede fra Anes Hus ved Bøgeholmsøen.

Læs mere om Estrid Dyekjær på Lokal Forfatterweb. 
 

Materialer