Fotos af deltagende forfattere på Lokal Bogdag 2023
Fotos af deltagende forfattere på Lokal Bogdag 2023

Tag på litterær rejse med lokale forfattere

13.01.23
Lørdag den 4. februar har du mulighed for at opleve nogle af Helsingørs mest aktuelle forfattere på Lokal Bogdag.

Den første lørdag i februar samler Helsingør Kommunes Biblioteker igen 12 lokalt, forankrede forfattere til Lokal Bogdag på Espergærde Bibliotek.

Fra eksistentielle emner som ensomhed, kærlighed og meningen med livet. Om alt det vi ikke siger til vores nærmeste, om kvinders valgret til inkaernes historie. Emnerne spænder bredt, når 12 forfattere, som alle bor i eller har nær tilknytning til Helsingør-området, besøger biblioteket. 

På dagen vil der være mulighed for at dykke ned i en række aktuelle romaner og fagbøger via samtaler, interviews og oplæsning. 
Scenevært Lars le Dous tager kyndigt publikum igennem dagen med forfattere som Anne Cathrine Bomann, Katarina Lewkovitch, Lotte Garbers, Estrid Dyekjær, Louise Klinke Øhrstrøm, Gertrud Tinning, Inge Schjellerup, Kjeld Damgaard, Søren Skogstad Nielsen, Christine Tjalve, Rolf Lund og Martin Hultén.
 

Program:
Hvad er meningen med livet?

Lokal Bogdag byder først på en spændende samtale mellem forfatter og psykolog Anne Cathrine Bomann og forfatter og radiovært Katarina Lewkovitch om Bomanns romaner ’Agathe’ og ’Blå toner’. Forfatteren, der er opvokset i Espergærde, har stor international succes med debutromanen ’Agathe’, der er oversat til mange sprog og solgt i 28 lande. Temaerne er eksistentielle som ensomhed, meningen med livet, kærlighed og sorg.

Senere på formiddagen kl. 11 kan du møde forfatteren Gertrud Tinning i samtale med bibliotekets litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen om Tinnings seneste roman ’Dagmars svære valg’. Det bliver en samtale om handlekraftige kvinder i starten af 1900-tallet og deres kamp for at blive taget alvorligt og være med til at bestemme i familien og forme det danske samfund gennem valg- og stemmeret. Romanen foregår i årene 1913-1915, hvor danske kvinder fik stemmeret.

Udsøgte blandede bolsjer i Oplæsningscafeen

I timen fra 12-13 skifter scenen til oplæsningscaféen, hvor bibliotekar Cecilie Riis er scenevært. Her kan du møde fire lokale forfattere, der på skift præsenterer og læser op af deres seneste roman. Det er Søren Skogstad Nielsen, der efter et par digtsamlinger nu har skrevet første del af en stor, historisk roman, ’Bladenes passagerer’. Herefter følger Christine Tjalve med oplæsning fra sin stemningsfulde samtidsroman ’Fugleflugt’ fra vadehavskysten ved Ribe. Rolf Lund er den tredje forfatter, der læser højt af sin autofiktive roman ’Svamp’ om, hvordan barndommens hårde erfaringer følger med ind i voksenalderen. Sidste levende billede i Oplæsningscafeen er Martin Hultén, der læser højt af sin roman ’Lykkelig den mand’, en historisk roman om den amerikanske forfatter Nathaniel Hawthorne og hans venskab med skolekammeraten Franklin Pierce, der var USA’s præsident i perioden 1853-57, lige før borgerkrigen brød ud i 1861.

Venner, kærester og forældre – hvordan når vi det hele?

Kl. 13 fortsætter programmet i Blå Zone med en samtale mellem forfatterne Lotte Garbers og Estrid Dyekjær om to af deres seneste romaner, hhv. ’Medgift’ og ’Babyblues’. Begge bøger er samtidsromaner, der handler om de nære relationer, kærligheden og det usagte mellem kærester og i familien. Moderator for samtalen bliver Louise Klinke Øhrstrøm, der er gymnasielærer og også lokal forfatter.

På rejse i inkariget

I dagens sidste programpunkt kl. 14 møder vi Danmarks førende ekspert i inkakultur, Inge Schjellerup, der i 2021 udgav pragtbogen ’Stenenes magi : Tawantinsuyu, inkaernes rige’. Inge Schjellerup, der for nylig har rundet de 75 år, har ledet et utal af forskningsekspeditioner i Peru, Bolivia og Ecuador – til daglig bor hun i Espergærde. Til at matche Inge Schjellerup i en spændende samtale om vigtigheden af historien har vi inviteret en anden ildsjæl, nemlig lokalhistorikeren Kjeld Damgaard, Han bor også i Espergærde og har skrevet mange bøger om Tikøb, Snekkersten og Espergærde. Er det mon den samme gnist de to ildsjæle er tændt af?

Glæd jer til en spændende dag i litteraturens tegn på Espergærde Bibliotek.

Du kan læse mere om hver enkelt forfatter her på Lokal Forfatterweb – se hvordan de præsenterer sig selv og læs bibliotekets nyheder om dem.
 

Lokal Bogdag:
Lørdag den 4. februar fra kl. 10-15 på Espergærde Bibliotek.

Der er mulighed for at købe mad og drikke i Spisesalen, hvor Café Kaffeblomst tilbyder smørrebrød med mere.
Bog og Idé står for bogsalg med forfatternavne på dagen.

Læs mere om Lokal Bogdag på Espergærde Bibliotek og hent en gratis billet her.
 

Materialer