Forfatteren Maiken Abildgaard
Forfatteren Maiken Abildgaard

Små glimt af undren og intenst nærvær

21.06.24
Den lokale forfatter, Maiken Abildgaard, har med sin seneste udgivelse ’Der fulgte ingen manual’ skabt en ægte lille litterær perle.

I Abildgaards kortroman, ’Der fulgte ingen manual’ følger vi en helt ung kvindes oplevelser i det sydfynske i 1980’erne.

Historien fortælles i små erindringsglimt, som læseren kan danne til et hele. Vi mærker en dyb længsel hos fortælleren – udefinerbar og flagrende, og netop derfor bliver længslen stærkere.
Det intense nærvær og evnen til at sanse, som er så magisk for barndommen og ungdommen; det, at føle en grens ru bark, at falde i staver over en billes vandring.

”I skolen er jeg mere optaget af de rimknoldede marker uden for vinduerne end det, vores tysklærer Hans fortæller os om intetkøn. Intetsigende.
   Der sad en stum spurv bag kvist, hvisker jeg og visker så hårdt med mit viskelæder, at der kommer en flænge lige midt i hunkønskolonnen. Den falder ned på min ene støvle og bliver opløst af dråberne fra nyfalden sne”

Selvom teksten er fuld af tids- og stedsmarkører, er der noget evigtgyldigt over de erfaringer som fortælleren får. At man præges af stedet, man vokser op i, naturen og af de mennesker, man møder. Og om at vokse op i provinsen og føle sig akavet og udenfor, men også at finde sine egne allierede.

’Der fulgte ingen manual’ er en intens læseoplevelse, hvor forfatterens leg med sproget bliver til en fin undren over tilværelsen.

Maiken Abildgaard er cand.mag. i tysk og dansk, underviser på Helsingør Gymnasium og skriver litteratur for voksne.