Inge Schjellerup til hest. Foto: Privat
Inge Schjellerup til hest. Foto: Privat

Ny pragtbog om inkaernes rige fra Inge Schjellerup

13.10.22
Inge Schjellerup er Danmarks førende ekspert på inkakultur og bor i Espergærde. Hun er antropolog og dr. phil. i arkæologi og har ledet et utal af forskningsekspeditioner i Peru, Bolivia og Ecuador. Inge Schjellerup har bidraget til mange bøger, men den seneste ’Stenenes magi : Tawantinsuyu – Inkaernes rige’ står hun selv for i så høj grad, at størstedelen af bogens utallige fotos er taget af hende selv.

Fascinerende historie

’Stenenes magi’ er en utroligt smuk og imponerende bog om inkaernes historie, organisation, arkitektur og kultur. Da det gik allerbedst for inkaerne, strakte deres rige sig over 5.000 km i det vestlige Sydamerika fra det nuværende Ecuador og langt ned i Chile. Det hele bundet sammen af et imponerende vej- og kommunikationssystem, så nyheder via professionelle stafetløbere kunne komme fx fra Cuzco til Quito på mindre end en uge. Historien om inkarigets opståen og undergang er fascinerende, og der er ikke noget bedre sted at få den fortalt end fra Inge Schjellerups værk.

Inka-krøniken

Inkaerne havde ikke noget skriftsprog, men heldigvis findes Inka-krøniken, et stort, illustreret værk skrevet og tegnet af den halvt spanske, halvt indianske Felipe Guaman Poma de Ayala fra 1612-15. Inka-krøniken er skrevet som en rapport til den spanske konge om, hvor slemt det stod til i den spanske koloni ca. 100 år efter erobringen. Mange af krønikens 400 helsides pennetegninger har Inge Schjellerup brugt som illustrationer til bogens kapitler om inkaernes dagligliv, dyrkning af jorden, religiøse skikke osv., hvilket sammen med de mange smukke fotos giver bogen et meget indbydende udtryk.
Inka-krøniken kan i øvrigt ses i sin originale udgave på Det kongelige Bibliotek i udstillingen af bibliotekets største skatte.
 
’Stenenes magi’ er udgivet med støtte fra Augustinus Fonden, Carlsbergfondet og Nationalmuseet. Den er grafisk tilrettelagt af Jakob Helmer og udkommet på Gads Forlag. 
 
Læs mere om Inge Schjellerup på Lokal Forfatterweb.
 

Materialer