NORD 2019

Thorvald Steen

Af: Biblioteket 26. Jul 2019 0 kommentarer
Med sine nyskabende historiske romaner har Thorvald Steen markeret sig langt ud over Norges grænser. Mød ham på NORD til en samtale om at puste liv i historien.

Det lå ikke i kortene, at Thorvald Steen skulle blive forfatter. Han arbejdede i mange år som sygehusplejer og maler. Men mens han arbejdede fuld tid, tog han en akademisk grad i historie, og samme år, i 1983, debuterede han som lyriker. Han har siden overbevisende taget livtag med flere litterære genrer: romaner, skuespil, noveller, børnebøger og essays. Hans værker er præget af omfattende research, stor kundskab og sproglig præcision. Gennembruddet kom i 1993, da han udgav den historiske roman ’Don Carlos’ og den fritstående fortsættelse ’Giovanni’, som foregår i 1830’ernes Argentina.

Senere vendte Steen blikket mod den norske middelalder, som han bl.a. udforsker i romanerne ’Konstantinopel’ og ’Snorres sidste dage’, og hvor han tegner et nuanceret og ikke ukritisk billede af Snorre Sturlason.

”Hans historiske romaner er præget af nøjagtighed og kundskab kombineret med respektfuld levendegørelse af de mennesker, han skriver om.”
- Vårt land

THORVALD STEEN (NO) (f. 1954) debuterede i 1983 og har siden skrevet: romaner, digte, skuespil, noveller, børnebøger og essays. Han har bl.a. opnået stor anerkendelse for sine historiske romaner. Steen har modtaget en række litterære priser for sine bøger, der er oversat til 27 sprog. I 2018 bidrog Steen til den norsk antologi ’Ti kniver i hjertet – vår tids sagaskrivere’, en antologi med tekster inspireret af sagalitteraturen. I romanen ’Det hvide badehus’ (2017, da. 2018), skriver Thorvald Steen med stor sensibilitet om angsten for at afvige og forsøge at forsone sig med sin arv og familie. Med romanen, der bærer tydelige selvbiografiske referencer, skriver han sig ind i autofiktionen. I romanen ’Det siste fotografiet’ (2019. Endnu ikke udkommet på dansk), fortsætter Steen beretningen.

Thorvald Steen på NORD

På NORD taler Thorvald Steen med Tore Skeie (NO), filolog og oversætter af 'Den poetiske Edda', og Rolf Stavnem (DK), der har gendigtet 'Den poetiske Edda'. De skal tale om Snorre Sturlason og eddadigtningen, om historieskrivning som skønlitteratur og sagprosa og om, hvordan man gør det historiske stof nærværende og levende. Samtalen modereres af lektor og litteraturkritiker Erik Skyum-Nielsen. 'Nordens første klassikere – At holde liv i historien'.

 

Foto: Per Maning
 

NORD 2019 er støttet af:

 

 

 

Tilføj kommentar

Materialer: