NORD 2019

Tak for hjælpen til NORD

Af: Biblioteket 19. Sep 2019 0 kommentarer
En stor gruppe lokale frivillige gjorde en kæmpe indsats, da bibliotekerne afholdt nordisk litteraturfestival på Kulturværftet for fjerde gang.

Af: Heidi Johanne Engsig

Fra NORD skal der også lyde en tak til de mange borgere, der gratis var med til finalen i de nordiske mesterskaber i Poetry Slam.

Nu pakkes de sidste bøger væk, plakater pilles ned og stole sættes på plads. En stor festival er veloverstået, og Kulturværftet er stille og roligt ved at vende tilbage til hverdagen igen.

I weekenden var Kulturværftet ellers vært for litteraturfestivalen NORD, hvor der blev signeret bøger, lyttet til samtaler og slynget skarpe strofer ud til poetry slam.

I alt var 60 forfattere, 20 interviewere og 2500 besøgende med til NORD. Inden festivalweekenden var over 1500 skole- og gymnasieelever med til NORD’s skoleprogram, og der har været højtlæsninger rundt om i kommunens kulturhuse. Antallet af besøgende voksede med 12 procent sammenlignet med sidste år.

Lokale løfter i flok

76 årige Henrik Schjørring, der har været med som frivillig under årets festival, er kommet på byens biblioteker, siden han var dreng, og han hjælper gerne med til store arrangementer.

”Når man er med som frivillig, får man en oplevelse, man ellers ikke ville have fået. Man får en masse indtryk og hører en masse positive kommentarer fra folk, der kommer ud fra de forskellige arrangementer. Det bliver man bare i rigtigt godt humør af,” siger han.

Henrik Schjørring er født og opvokset i Helsingør og fortæller, at hans mor hver aften efter aftensmaden tog ham med ned på biblioteket. Han mener, at de frivillige har et stærkt fælleskab og sammenhold.

”Vi står altid to og to. Det giver lidt mere frihed til at gå til og fra de forskellige arrangementer. Så sludrer vi lidt sammen om det, vi har oplevet. Og på den måde får jeg et større indblik i hele programmet. Det kan jeg godt lide,” siger Henrik Schjørring.

Fællesskab

Også Rie Holmes peger på fællesskabet som en positiv faktor. Hun er 68 år og bor i Espergærde, hvor hun fast hjælper til som frivillig oplæser til lydavisen på Espergærde Bibliotek.

”Der er mange, der er med til at trække i trådene, og jeg kan godt lide at være et lille hjul i det store maskineri. Der er mange, der vender tilbage år efter år. Det er hyggeligt at have oplevelsen sammen. Det er bare en god fornemmelse at være en del af det her,” siger Rie Holmes.

Hvert år deltager omkring 25 frivillige til NORD - Nordisk Litteraturfestival. Der er frivillige involveret i snart sagt alt, hvad man møder på festivalen. De hjælper til med billetter. De sætter op og pakker væk. De svarer på spørgsmål og hjælper kunstnere rundt.


Rie Holmes

Henrik Schjørring

Igen og igen

Mange af dem kommer tilbage år efter år. Ligesom Rie Holmes, som var med for fjerde gang i år.

”Der er et dejligt klima til festivalen. Publikum er glade, og festivalen er velorganiseret. Det gør det rart at være frivillig,” siger hun.

Frivilligansvarlig Sanne Gorski Vestergård fra Helsingør Kommunes Biblioteker er glad for den lokale opbakning.

”De vil gerne være med, hvor der sker noget og være med til at hjælpe. De er gode ambassadører for biblioteket ude i byen. Og så er der noget hyggeligt ved, at man kan møde folk her fra Helsingør, når man kommer til festivalen. Det giver en god blanding,” siger hun. 

De er med til NORD

NORD er en festival, der sigter efter at synliggøre den nordiske mangfoldighed og det nordiske slægtskab gennem et fokus på litteraturen. Ud over en lang række forlag og kulturinstitutioner samarbejder NORD med mange lokale og regionale aktører. Heriblandt Toldkammeret, Helsingør Teater, Hotel Hornbækhus, Kulturhuset Bølgen og Gang i Nordvest. Desuden Kronborg, M/S Museet for Søfart, Sparekassen Sjælland-Fyn samt Arnold Busck og Bog & idé.

Se små videobidder fra festivalen på NORD's facebook og Instagram.

 

Fotos: NORD, Lene Pels, Oskar Hanska og Mette Ziemendorf Ringsted.

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar