Møt illustratør Stian Hole

nORD 2017

Stian Hole

Af: Biblioteket 27. Apr 2017 0 kommentarer
Stian Hole (f. 1969), norsk billedbogsforfatter og illustrator til bøgerne om drengen Garmann, "Annas himmel", "Morkels Alfabet" m.fl.

Holes særegne billedbøger bæres visuelt af en stærk collagepræget stil, som blander tegningen med udklippet, og skaber et både drømmende og foruroligende realistisk udtryk. I sine prisbelønnede bøger skriver Hole bl.a. om skrækken for at starte i skole, om venskab, om døden. Skønt barnet oftest er i centrum, rummer bøgerne en eksistentiel almengyldig tematik.

I Holes bøger oplyser illustrationerne og teksten hinanden, understøtter og udvider, så der både er plads til at tale om de store spørgsmål, aflæse følelser i karakterernes smukt nuancerede ansigter – og måske finde surreelle billed- og teksttræk.

Børn er kompetente læsere
Netop stemningen i Holes bøger har fået kritik for at være for dyster, men det er Hole ikke så bekymret for. Han mener, at børn er kompetente læsere:
"Især er det en fryd at diskutere billeder med børn.....Mange børn er virkelig gode til at læse billeder. De er åbne og fordomsfrie og lader sig føre med af billederne. De har derfor ofte mange gode fortolkninger af det, de ser. Min oplevelse er også, at børn ikke er bange for det, de ikke forstår i et billede. Tværtimod kan de være meget mere fantasifulde end voksne. Børn er med på legen, mens mange voksne har forsvarsmekanismer og skjold, de holder op, når de møder noget, som ikke så let kan sættes i bås".
- Citat: Mirian Due Steffesen: Verden set gennem en seksårigs øjne. Kristeligt Dagblad, 2010-10-01.

Stian Hole gæster nORD i det lukkede skoleprogram fredag samt i lørdagens børneprogram, hvor der også er mulighed for at være kreativ i en collageworkshop for børn fra 9 år. 

 

nORD 2017 er støttet af:

Statens Kunstfond

Tilføj kommentar

Materialer: