NORD 2019

Pivinnguaq Mørch

Af: Biblioteket 25. Jul 2019 0 kommentarer
Pivinnguaq Mørch er en af de nye, unge grønlandske forfattere, der de senere år har markeret sig med vedkommende, bemærkelsesværdige værker. For sin første selvstændige udgivelse er han nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019.

Pivinnguaq Mørch er en af de nye, unge grønlandske forfattere, der de senere år har markeret sig med vedkommende, bemærkelsesværdige værker. For sin første selvstændige udgivelse er han nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019.  

Forelskelse, sygdom, kroppen, moderskab, familiebånd: Pivinnguaq Mørch er ikke bange for at give sprog til følelser og udfordringerne ved hverdagsrelationer.

I sin debutbog, digt- og novellesamlingen ’Arpaatit qaqortut’ (da. ’De hvide løbesko’), tematiserer han livets eksistentielle forhold og de besværlige følelser, som hører med.

I titelnovellen møder vi en løbepassioneret mand, der har svært ved at affinde sig med sin skæbne, og i en anden novelle behandles bagsiden ved det digitale liv, da hovedkarakteren forvilder sig rundt i tekstbeskeder på Facebook. Digtene, der indfinder sig mellem novellerne, fungerer som sideløbende refleksioner over tilværelsen, der ikke altid er lige nem.

’De hvide løbesko’ er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019, bl.a. fordi Mørch, som juryen skriver, ” fører læserne ind i en verden, som man hidtil kun har anet omridset af”.

Pivinnguaq Mørch udgav sidste år bogen ’Kinaassuseq’, der på dansk betyder ’Identitet’. I bogen findes også nogle af hans fars, Hendrik Mørcks, digte, som han forsøgte at få udgivet for 20 år siden. Han fik afslag fordi de blev vurderet til at være for ’rå’. Nu har Pivinnguaq Mørch brugt sit forfatterskab til at få dem udgivet og bogen har solgt godt i Grønland, så tiden synes at være moden til digtene.

PIVINNGUAQ MØRCH (GL) (f. 1993) bor i Nuuk, hvor han studerer kultur- og samfundshistorie på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet. Mørch var blandt vinderne i den første ’Allatta’ novellekonkurrence i 2012 for unge mellem 15 og 25, og hans bidrag ’Du giver mig lykke’ blev sammen med ni andre vindernoveller udgivet i antologien ’Ung i Grønland – ung i Verden’ (2013). Samme år vandt han det første Poetry Slam i Nuuk. ’Arpaatit qaqortut’ (da. ’De hvide løbesko’) udkom på Milik Publishing i 2015.

Pivinnguaq Mørch på NORD

Hør Pivinnguaq Mørch til festivalens Nordisk Råds litteraturprisarrangement, når han sammen med fire andre nominerede forfattere: Sami Said (S), Inga Ravna Eira (NO/SÁPMI), Kristín Eiríksdóttir (IS), Lars Sund (FI) læse op fra deres prisnominerede værker på de nordiske sprog. Med Tore Leifer som moderator.

Foto: Angu Motzfeldt

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: