NORD 2019

Peter Øvig

Af: Biblioteket 8. May 2019 0 kommentarer
Onsdag d. 2. november 2016 jubler Peter Øvig af glæde. Hans mor er endelig død.

I et forsøg på at lære sin mor at kende beslutter journalisten og forfatteren Peter Øvig at skrive en bog om hende. Men som arbejdet med bogen skrider frem, bliver det også en bog om ham selv. Det skulle have været en bog om at have en psykisk syg mor, en kvinde, der bar på et grumt mørke, en dæmonisk rædsel. Men pludselig mærker Øvig, hvordan mørket kryber ind på ham selv. Og han kan ikke bare ryste det af sig. 

”Depression var min mors lidelse, ikke min. Jeg var ikke som hende, og jeg blev grebet af angst blot ved tanken om at blive det.”

Peter Øvig er kendt for sine stærke, dokumentariske og indlevende bøger om den nyere Danmarkshistories ømme punkter – historier om oprør og frihedskampe og de mennesker, der lever på kanten af systemerne.

I ’Min mor var besat – da jeg mødte depressionens dæmon’ bryder Øvig tavsheden og beskriver i et åbent dobbeltportræt, hvordan det er at leve med psykisk sygdom.

Det er en historie om en mors ødelæggende melankoli og om en søn, der genkender beskrivelsen af morens sygdom, sådan som den fremstår i hendes sygejournaler, i sig selv. En historie om at finde sig selv, eskorteret af venner, på vej mod en lukket psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet. Og om at ændre sit syn på det psykiatriske system radikalt, efter selv at have været i berøring med det.

På NORD udfolder Peter Øvig historien og fortæller om, hvordan man vinder skriften tilbage og omdanner erfaringsstoffet til litteratur. 

PETER ØVIG (DK) (f. 1961) har modtaget et væld af priser for sit dokumentariske forfatterskab. For ’Blekingegadebanden blev han tildelt Cavlingprisen, Montanas Litteraturpris, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris samt prisen for Årets Historiske Bog. Han er desuden bl.a. kendt for bøgerne ’Efter drabet’ (2001), ’Birkedal’ (2004), ’Hippie’ (2011 - 2012) og ’BZ – Du har ikke en chance – Tag den!’ (2016).

Peter Øvig på NORD

Mød Peter Øvig i samtale med Karen Fastrup (DK) , med Nanna Mogensen som moderator.
 
 
Foto: Simon Klein Knudsen
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: