NORD - Nordisk Litteraturfestival 2019
Fredag d. 13. og lørdag d. 14. september på Kulturværftet, Helsingør

Patrik Svensson

Af: Biblioteket 3. Jul 2019 0 kommentarer
Han er en af de mest eftertragtede sagprosadebutanter nogensinde. Forlag i hele verden har kappedes om at hive hans bog i land. Hvad han skriver om? Han skriver om ål.

Mød svenske Patrik Svensson (S), når han gæster NORD til en samtale med Ib Michael (DK) og Siri Ranva Hjelm Jacobsen (DK) om havet i litteraturen.

Dybt nede i søgræsset i Sargassohavet, en smule nordøst for Cuba, fødes ålen.

Dens ubegribeligt udstrakte, over 5000 kilometer lange vandring mellem Europa og Sargassohavet, har givet den ry som verdens mest gådefulde fisk.

Ålen har siden Aristoteles forundret forskere, og er indtil i dag forblevet et mysterium.

Gennem nedslag i litteraturen, historien og moderne marinebiologi udlægger Svensson i ’Åleevangeliet’  side om side ålens kulturhistorie og forfatterens forhold til sin far, der lærte ham at fiske ål. Igennem lige dele essays og erindringer fra forfatterens eget liv kædes ålens og menneskets eksistens på original vis sammen.

For ålens liv reflekterer ifølge Svensson selv alles behov for at forstå, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen.

PATRIK SVENSSON (S) (f. 1972) er til daglig kulturjournalist på avisen Sydsvenskan og bor i Malmø. Selvom Patrik Svensson endnu er et ukendt navn på forfatterscenen, kan han roligt betragtes som en stigende stjerne i bogverdenen: Debutbogen ’Ålevangeliet’ er solgt til udgivelse i over 30 lande, længe før den er udkommet i hjemlandet. ’Åleevangeliet’ udkommer på dansk i september.

 
Foto: Emil Malmborg
 
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar