NORD 2019

Morten Pape

Af: Biblioteket 23. Aug 2019 0 kommentarer
De elsker begge fodbold. De er begge vokset op i de nederste sociale lag. De har begge to spillet for Fremad Amager. De skriver: hovedpersonen Frands i Hans-Jørgen Nielsens nyklassiker ’Fodboldenglen’ og forfatteren Morten Pape. Mød Pape til en samtale om ’Fodboldenglen’, fodbold og fiktion.

I år er det 40 år siden den danske forfatter Hans-Jørgen Nielsen skrev romanen ’Fodboldenglen’. Ganske få bøger har opnået samme status som den i den vanskelige genre sportslitteratur. Hvad er det, værket kan, og hvordan kombineres sportens og litteraturens æstetik i læseværdige lykketræf?

”Fodboldenglen er måske den yngste danske roman, der for alvor kan kaldes en klassiker. Og den er stadigvæk et brag af en roman, et pragteksempel på den fortællende prosas evne til at trænge ind i en tid, fortolke den, forstå den, og give den videre.”
- Information

Lige siden Morten Pape (DK) var dreng har han elsket fodbold. Som ung dyrkede han sporten i den traditionsrige arbejderklub Fremad Amager, og når han ikke skulle i skole eller til træning, spillede han på den grønne plads i Urbanplanen på Amager. Her lærte han andre sider af sporten at kende, her fyldte tricks og driblinger mere end taktik og samspil.

Fodbolden var i Papes barn- og ungdom en parallelverden, hvor andre regler gjorde sig gældende. Den var adskilt fra skolen og samfundet, men mindst lige så vigtig. Var man god til fodbold, stod man højt i hierarkiet.

Morten Pape spiller ikke længere på et seriøst plan, men han kan stadig i ny og næ findes på tribunerne i Sundby Idrætspark, hvor Fremad Amager spiller deres hjemmekampe.

Der er åbenlyse paralleller mellem Morten Papes og Hans-Jørgen Nielsens hovedperson Frands’ liv og opvækst.

MORTEN PAPE (DK) (f. 1986) debuterede i 2015 med ’Planen’, en autobiografisk roman om forfatterens opvækst i Urbanplanen på Amager. Romanen blev en stor succes og gav ham samme år Bogforums Debutantpris. Siden er ’Guds Bedste Børn’ (2019) udkommet. Toeren indeholder som forgængeren rå beskrivelser af det underste Danmark. For ’Guds bedste børn’ modtog Morten Pape DR Romanprisen.

Morten Pape på NORD

Morten Pape gæster sammen med Peter Christensen (DK), redaktør på bogen ’Fodbold: forfattere om fænomenet fodbold’, NORD til en samtale med forfatter og journalist Asker Hedegaard Boye om ’Fodboldenglen’ og fodboldens mange facetter. Henrik Liniger (DK), kendt som kommentator på DR Sporten, vil læse op fra ’Fodboldenglen’Fodbold og fiktion - 40 år med ’Fodboldenglen’.

Foto: Les Kaner

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: