NORD 2019

Maren Uthaug

Af: Biblioteket 7. Aug 2019 0 kommentarer
Forfatteren og tegneren Maren Uthaug karakteriserer sig selv som halvt samisk, halvt norsk og ret dansk. Mød hende på NORD i samtale med Inga Ravna Eira om at have og slå rødder flere steder.

Maren Uthaug tilbragte sin tidlige barndom i Kautokeino i Nordnorge med sin norske mor og samiske far, indtil hun som 11-årig flyttede til Danmark, hvor hun har boet siden. Fra 2013 har hun stået bag den humoristisk-sarkastiske tegneseriestribe ’Ting jeg gjorde’, som bringes fast i dagbladet Politiken. Sideløbende med de satiriske tegneserier har hun udgivet to romaner.

Blandet etnisk baggrund

Romandebuten ’Og sådan blev det’ er historien om pigen Risten, som har en samisk mor og en norsk far. Faren forelsker sig i en dansk kvinde og rykker sammen med datteren fra Nordnorge til Danmark. Her bliver Risten til Kirsten. Ensom forsøger Kirsten at tilegne sig det nye sprog og den nye kultur. Senere vender hun tilbage til Norge for at forstå, hvad der egentlig skete med familien.

Familiehemmeligheder, splittelse og opvækst er også temaer i Uthaugs anden, barske roman, den historiske slægtsroman ’Hvor der er fugle’ (2017), der er henlagt til Kjeungskjær fyr, der ligger ved byen Uthaug i Nordnorge. For ’Hvor der er fugle’ modtog Maren Uthaug DR Romanprisen.

Sammen med sin kusine Mona Solbakk har Maren Uthaug desuden lavet en serie satiriske tegneserier, som illustrerer forholdet mellem samisk og norsk kultur, fordomme såvel som konflikter inden for den samiske gruppe. 'Det er gøy å være same' (2010) og opfølgerne 'Same shi't (2011) og 'Mens vi venter på solen' (2012) er udkommet på norsk og samisk.

MAREN UTHAUG (NO/SÁPMI/DK) (f. 1978) mestrer på fineste vis både ordet og illustrationen. Det viser hun i sine tegneserier, sine romaner og på sin blog. Uthaug er eksponent for en enkel, men slagkraftig og fandenivoldsk stil og er ikke bange for at kradse i nogen tematiske sår.

Maren Uthaug på NORD

Mød Maren Uthaug i samtale med Inga Ravna Eira (NO/SÁPMI), en samisk digter, novelle- og børnebogsforfatter, lærer og oversætter, om, hvordan deres samiske rødder har præget deres forfatterskaber til arrangementet Samiske rødder.

Foto: Thomas Lekfeldt

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: