nORD 2018

Kim Leine

Af: Biblioteket 2. May 2018 0 kommentarer
Verdens største ø, storslåede islandskabers radikale konturer, ligsafter og mosevand, skøger, horekarle og koblere og en dansk-norsk missionær, der vil redde sjæle.

En af dansk nutidslitteraturs helt store fortællerstemmer, Kim Leine, kommer til nORD med sin sanseligt historieombrusende Grønlandsroman ’Rød mand/Sort mand’ om fortabelse og mistet uskyld.

Godthåb, 1724: Hans Egede missionerer for grønlænderne – de djævleske abekatte, som han kalder dem, som ikke lige villigt tager i mod hans næstekærlighedsbud. En af dem er åndemaneren Aappaluttuq, som kommer til at kæmpe en vigtig kamp med Egede og hans kone.

Danmark, 1728: Frederik 4. vil udvide det danske rige og beslutter sig for at kolonisere Grønland ved at sende en tvivlsom dansk delegation af tugthusfanger og prostituerede af sted mod landet i nord. For nu skal grønlænderne kristnes.

Kim Leine skriver sanseligt knitrende og pulserende om mødet mellem to kulturer, om store naturkræfter og menneskeligt fordærv og om det land, som er blevet et centralt omdrejningspunkt i forfatterskabet: Grønland.

”Kim Leine overgår sig selv i ny roman.” - Jyllands-Posten

”En flot historie med højt til himlen og styr på lortet.” - Politiken

”Leine demonstrerer endnu en gang, at han er en gigant i dansk litteratur.” - Dagbladenes Bureau

”Kim Leine er i arktisk topform i sin nye roman om kampen om sjælene i 1700-tallets Grønland.”  - Berlingske

Kim Leine (NO/DK) f. 1961. Norskfødte Kim Leine debuterede på dansk i 2017 med erindringsromanen ’Kalak’ – en barsk skildring af indre dæmoner, skam og afmagt – og blev med det samme en af dansk litteraturs tydelige stemmer.

Han har siden udgivet fem romaner, bl.a. det store historiske episke værk om danskere og grønlændere, ’Profeterne i Evighedsfjorden’.

Romanen blev hans store internationale gennembrud og han modtog bl.a. Nordisk Råds litteraturpris, De Gyldne Laurbær, DR Romanprisen, Politikens Litteraturpris, og Weekendavisens Litteraturpris for romanen, ligesom den også blev shortlistet til verdens største engelsksprogede litteraturpris, The International DUBLIN Literary Award. ’Rød mand/Sort mand’ er efterfølgeren til ’Profeterne i Evighedsfjorden’.

Foto: Robin Skjoldborg

Tilføj kommentar

Materialer: