NORD 2019

Jens Christian Grøndahl

Af: Biblioteket 26. Jul 2019 0 kommentarer
Jens Christian Grøndahl (DK) (f. 1959) regnes i dag for en af Danmarks største prosaister. Han gæster NORD med en eksistentiel samtidsroman om hverdagslivets betydningsfulde variationsrigdom.

Jens Christian Grøndahl er ophavsmand til et stort internationalt og prisbelønnet forfatterskab, der er lige så udbredt i Frankrig, Holland og Belgien som i Danmark. Han er flere gange blevet sammenlignet med blandt andre Anton Tjekhov og Albert Camus.

I sin seneste roman, ’Inde fra Stormen’, tager Grøndahl livtag med det intime og det dramatiske. Hovedpersonen, forfatteren Adam Huus har ikke skrevet en roman i 5 år, måske kan han ikke skrive mere. Hans anden hustru siger sit job for at rejse til Jylland og passe sin syge far. Hans voksne datter er i voldsomme problemer, men lukker sin far ude, og sønnens blik har han svært ved at fastholde. Imens blæser en storm op, også på de indre linjer: Huus befinder sig pludseligt i #MeToos virale stormvejr.

”Man kan overleve en borgerkrig og blive fældet af en skovflåt”

Inde fra stormen’ en roman om proportionssans, om ansvar og livsvalg og sårbarheden i menneskelige relationer. Om de uforudsete hændelser, der kan vender op og ned på ens liv. En roman, der i et blidt og undersøgende toneleje udforsker det hverdagsliges betydningsfuldhed.

”Jeg fortalte ham om de forløbne døgn, om Harriet, Helge og Rebecca, om min hjemtur før stormen, om Gudruns reception og om min aften i lufthavnen.
’Jamen, Adam, det er jo en roman!’ Han rykkede frem i stolen.
’Du ved godt, at jeg ikke skriver autofiktion.’
’Kald det, hvad du vil,’ smilede han. ’Du kan altid lave lidt om. Eller meget. Tænk over det!’ ”

- Citat fra ’Inde fra stormen’

JENS CHRISTIAN GRØNDAHL (1959) er uddannet filminstruktør fra Statens Filmskole, og debuterede med ’Kvinden i midten’ i 1985. ’Tavshed i oktober’ fra 1996 og ’Lucca’ fra 1998 gav ham det helt store publikum, og i dag tæller hans forfatterskab mere end 30 bøger, herunder romaner, børnebøger, skuespil, en selvbiografi. Han har også skrevet flere essays bl.a. om europæisk identitet. Jens Christian Grøndahl er ikke bange for at blande sig i den offentlige debat.

Jens Christian Grøndahl på NORD

Jens Christian Grøndahl interviewes af Lene Johansen.

Foto: Lærke Posselt

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: