nORD 2018

Isabelle Ståhl

Af: Biblioteket 14. Aug 2018 0 kommentarer
Mød en af Sveriges spændende nye stemmer, når Isabelle Ståhl gæster nORD med sin samtidskritiske romandebut, der spidder den moderne selvfremstillingstrang på en litterær selfie-stang.

”Jeg slår GPS’en til og åbner Tinder, gennemsøger nærområdet for at mærke, at jeg stadig findes.”
- Citat fra ’Lige nu er jeg her’

Swipe. Like. Lev. I svenske Isabelle Ståhls uhyggeligt vedkommende debutroman leves livet på afstand. Når hovedpersonen, den svenske studerende Elise kigger op og ud i verden begynder angsten og rastløsheden at flimre for hendes øjne. Her får blikket først ro i skærmen.

Elise dater på Tinder, hun drikker, hun tager antidepressiva. Hun observerer sine medstuderende og forsøger at komme i gang med studierne. Hun vil også gerne skrive. Hun forsøger. Hun vil også gerne indlede et forhold til Victor. Hun forsøger. Hun vil gerne forelske sig i tanken om, at en anden kan forelske sig i hende. For hvordan er man ellers til i verden? Hvordan kan man være sig selv, når ingen kigger på én?

’Lige nu er jeg her’ kaster et cool blik på det moderne menneskes identitetsvaklen. Et generationsportræt, der viser, hvor svært det er at være ensom, og hvor meget lettere det er at føle underdanig kropslig smerte end kærlighed. 

”Jeg ville aldrig græde, hvis han ikke var her og kunne se det.”
- Citat fra ’Lige nu er jeg her’

”Alt står knogleklart og skarpt fileteret … Det er en sviende kulturkritik, som ned til det mindste sætningsled formidler følelsen af tomhed. Det gør ondt helt ind i sjælen at læse den.”
- Jyllands-Posten

Isabelle Ståhl (S) f. 1988, svensk kritiker på Svenska Dagbladet og idéhistoriker. Debuterede i 2017 med romanen ’Lige Nu er jeg her’. Romanen vakte stor opsigt ved udgivelsen i Sverige, blev nomineret til den prestigiøse Augustpris, og blev af svenske kritikere bl.a. karakteriseret som en ”svimlende sikker romandebut” og en ”Rystende god samtidsskildring”.

Foto: Sara Mac Key

Tilføj kommentar

Materialer: