Merete Pryds Helle
Født i 1965. Modtog i 2016 De Gyldne Laurbær for romanen ”Folkets skønhed” og har siden debuten i 1990 skrevet en langt række romaner. Opvokset i Charlottenlund nord for København, hvor hun bor i dag. Ved siden af forfatterskabet underviser hun på Forfatterskolen.

”Ibsens dramaer bygger bro mellem århundreder”

Af: Biblioteket 11. Sep 2019 0 kommentarer
Merete Pryds Helle, Klas Östergren og Vigdis Hjorth lancerer nye romaner baseret på Henrik Ibsens kvindefigurer på NORD. Ibsens nærvær er en vigtig påmindelse om nutidens forgængelighed, mener Merete Pryds Helle.

INTERVIEW

Henrik Ibsens verdensberømte samfundskritik er ikke alene et vigtigt tidsbillede, men også en påmindelse om, at fortiden har rummet samfundskonflikter og udviklinger, der har været mindst lige så store, nærværende og smertelige som nutidens.

Det mener den prisvindende danske forfatter Merete Pryds Helle, der lancerer sin roman om Ibsens Nora på NORD – Nordisk Litteraturfestival den 13.-14. september på Kulturværftet.

”Ibsens nærvær bryder illusionen om, at nutiden er unik. Det er den ikke, og fortidens samfund havde lige så store brudflader og konfliktlinjer, som vi oplever det i dag,” siger Merete Pryds Helle.

Som eksempel fremhæver den danske forfatter diskussionen om kønsroller, der i dag er i rivende udvikling, men hvor fortidens store kampe og livsskildringer som Noras ægteskabsdrama ifølge Merete Pryds Helle viser, at det er en diskussion, der har været i gang længe.

”Det er næsten uhyggeligt at tænke på, hvor tæt hans forfatterskab skildrer konfliktlinjer i forhold teknologi, populisme, politisk manipulation og forholdet mellem kønnene. Hans dramaer bygger bro mellem mennesker på tværs af århundrede og minder os om vores egen forgængelighed, og at vi ikke altid har det rigtige svar på alt,” siger hun.

Merete Pryds Helle har selv valgt ”Et dukkehjem” som udgangspunkt for sin roman. Den udkom for 140 år siden, men på trods af eller måske netop på grund af de store afstande mellem udfordringer for nutidens og datidens kvinder er der god grund til at tage Noras skæbne op på ny, mener Merete Pryds Helle.

”Ibsens skildring af datiden viser på en meget levende måde, hvor fundamentalt anderledes vilkår kvinder havde i 1870’erne i forhold til i dag. Så når man læser den i dag, ser man, hvor langt vi har rykket os som samfund, men også hvordan nogle magtforhold i mellem kønnene kan være det samme dengang som nu,” fortæller hun.

"Samfundet er måske forandret, men mennesket er det ikke," siger Merete Pryds Helle.

På NORD lancerer Vigdis Hjorth sin romanfortolkning af Ibsens Hedda Gabler, der nu er blevet til en underkuet mand i nutiden. Og Klas Östergren udkommer med sin skildring af Ibsens Hilde Wangel, der både er en fængslet og fri kvinde. De vil på samme måde som Merete Pryds Helle dele deres syn på Ibsen under festivalen.

Fælles for de tre romaner er, at de fortolker den norske mesters udødelige klassikere. Det kan godt skabe en vis ærefrygt at skulle stå på skuldrene af en af de allerstørste, men det er ikke frugtbart at spekulere over, mener Merete Pryds Helle.

”Man bliver nødt til at tage skyklapper på og gøre det så godt, som man overhovedet kan. Det er ikke konstruktivt at lade sig påvirke af frygten for at træde forkert. Der skal grundlæggende være stor respekt for værkerne, men det må ikke kamme over,” siger hun.

Merete Pryds Helle vil ikke ud med alle detaljerne om handlingen i hendes roman, men afslører, at den er meget loyal over for dramaet, der oprindeligt havde premiere på Det Kongelige Teater i december 1879. Som læser skal man ikke forvente, at Nora ender som bankdirektør – ej heller i den moderne version, fortæller hun.

”Det, jeg forsøger på, er at vise, hvor absurde datidens kønsstrukturer var, og hvor meget der blev kæmpet. Men Nora lever i en illusion om kærligheden og om sig selv, og det er vi mange der også kender i dag,” siger hun.

Merete Pryds Helle (f. 1965) Modtog i 2016 De Gyldne Laurbær for romanen ”Folkets skønhed” og har siden debuten i 1990 skrevet en langt række romaner. Opvokset i Charlottenlund nord for København, hvor hun bor i dag. Ved siden af forfatterskabet underviser hun på Forfatterskolen.

Merete Pryds Helle på NORD

Klaus Rothstein, litteraturkritiker og vært på Skønlitteratur på P1, taler med Ivo de Figueiredo (NO) om Ibsens liv og værk og med Merete Pryds Helle (DK), Vigdis Hjorth (NO) og Klas Östergren (S) om deres Ibsen-inspirerede romaner. Det er 'Henrik Ibsen-special' på NORD.

Fredag d. 13. september, kl. 20.00 - 21.30, Store Scene.

 
Foto: Robin Skjoldborg.
 

NORD 2019 er støttet af:

Tilføj kommentar

Materialer: