nORD 2018

Helle Helle

Af: Biblioteket 9. Jul 2018 0 kommentarer
Hun er romanaktuel med ’de’, om en mor og en datter og Lolland i 1980’erne, om sygdom og sorg.

En pige går over en mark iført kinasko. I hånden holder hun et blomkålshoved.
Helle Helle er en af Danmarks absolut stærkeste prosaister. Hun er romanaktuel med ’de’, om en mor og en datter og Lolland i 1980’erne, om sygdom og sorg.
’de’ er påtrængende intensitet på en lille flade. En smuk og sørgmodigt munter bog præget af Helle Helles særlige vandmærke: ekvilibristisk sprogpræcision.

Som også titlen antyder, er al prosa-støj pillet ud af siderne i ’de’. Her står kun det absolut nødvendige tilbage. Hos de to hovedkarakterer, moren og datteren, må der gøres en dyd ud af nødvendigheden: ”En gyngestol er for de gamle, og de er ikke gamle”, står der om indretningen af et af de steder, de bor sammen. Men spørgsmålet er, om én af dem overhovedet når at opleve alderdommen. Der er meget eksistentielt på spil, når Helle Helle lader sin skrift smyge sig rundt om livets usagte smertepunkter.

Mød Helle Helle på nORD.  

”Mængden af indbo holdes naturligt nede, hendes mor kasserer med hård hånd, det er døde ting. Hun har en remse med alle adresserne, hendes mor holder sig for ørerne, tørklædet falder frem i panden. Det er rødt og blåt og hvidt. Det er fra Sans Souci, det overlever.” 

- Citat fra ’de’ 
 
"Vi griner og griner, vi græder og græder. Ikke højlydt bralrende eller hulkende, men stille og intenst og nærmest samtidig. Sådan er det at læse Helle Helle” - Politiken.
 
 ”Helle Helles minimalisme er ikke kedelig, den er knitrende og mystisk. Og dog hverdagslig. Og dog insisterende smuk.” – Weekendavisen.
 
 ”'de’ er en stille, kærlig og herligt minimalistisk mystificerende roman, der støjer i kraft af sin form og sine sætninger, der er lige så stærke, slanke og velformede som morens negle.”  ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – Børsen.
 
 ”Med sin rørende skildring af teenagesorg og sit rammende (...) tidsbillede af Lolland i 1980’erne ligner den et realistisk højdepunkt i Helle Helles forfatterskab. Samtidig er det, som om romanen radikaliserer sin egen realisme i en nærmest kubistisk poesi.” – Information.


Helle Helle fortæller om hvordan hun blev inspireret til at skrive bogen 'de'

 
Helle Helle (DK) f. 1965 er opvokset i Rødby. Hun er uddannet fra Forfatterskolen i 1991 og debuterede i 1993 med 'Eksempel på liv'. Hendes bøger er oversat til 14 sprog – herunder norsk, svensk, engelsk, fransk og japansk.

Helle Helle har modtaget en række priser, bl.a. Kritikerprisen, P.O. Enquistprisen, De Gyldne Laurbær og Det Danske Akademis Store Pris.
 

Foto: Mikkel Carl

Tilføj kommentar

Materialer: