nORD 2018

Dorthe Nors

Af: Biblioteket 9. Aug 2018 0 kommentarer
Bøgerne skriver hun i Vestjylland, men læserne? De sidder i New York, Bergen, Beijing og Warszawa. Danmarks internationale forfatterstjerne Dorthe Nors skriver en åben og nærværende prosa, der forener humoren med det mørke.

Dorthe Nors fik sit store amerikanske – og siden internationale – gennembrud, efter hun, som den første danske forfatter nogensinde, i 2013 fik trykt en novelle i det prestigefyldte amerikanske tidsskrift ’The New Yorker’. I dag er ikke færre end tre af hendes noveller trykt i tidskriftet, senest novellen ’Solens hunde’ fra novellesamlingen ’Kort over Canada’, som hun bl.a. gæster nORD med.

I Dorthe Nors' prosa går karaktererne ofte sidelæns gennem livet. Eller det svimler for dem. De går i hvert fald ikke den lige, sikre vej hjem, de er ikke altid i kontrol. Mens Nors’ karakterer kan være præget af en eksistentiel tvivl eller vaklen, vakler Nors’ prosa ikke. Hendes skrift er fortættet og præcis, og kan være overrumplende i sin humoristiske tvists eller sine mørke dybder.

For Nors skal en novelle være lidt ligesom en sang. Den skal være præcis, nærværende og ikke snuble i sproget. Sådan er det i ’Kort over Canada’, en novellesamling om kærlighed, vold, omsorg og ensomhed.

En ægtemand taber alle kampe, og det er ikke første gang, han er kørt ud i en skov. En kvindelig forfatter logerer i betænkelig nærhed af sin tidligere elskers mor. En mand må konstatere, at der er sket en slags dobbeltbooking, så han ikke skal i seng med Anna, men med til hendes mosters fødselsdag.

Dorthe Nors er optaget af amerikansk litteratur, og er bl.a. af New York Times blevet sammenlignet med den amerikanske novellemester Lorrie Moore. Nors er også begejstret for svenske forfattere og kunstnere som Astrid Lindgren, Kerstin Ekman, Selma Lagerlöf og ikke mindst Ingmar Bergman, hvis 100 års-jubilæum hun også er med til at markere på nORD til et særligt Bergman-arrangement.

Hyldest til forfatteren Ingmar Bergman

nORD sætter fokus på Bergman som forfatter og tester bl.a. hans påstand om, at han ikke kunne skrive.

Forfatterne Dorthe Nors (DK) og Agneta Pleijel (S) samtaler med administrerende direktør for Stiftelsen Ingmar Bergman og forfatter til bogen ’Författaren Ingmar Bergman’, Jan Holmberg (S), om Bergmans litterære produktion og om, hvordan Bergman har fungeret som inspirationskilde i kunstnernes egne værker.

Thomas W. Gabrielsson (S) giver krop og sprog til Ingmar Bergmans forfatterskab, når han læser op til festivalens Bergman-arrangement.

Arrangementet foregår lørdag d. 15. september kl 16.00-16.50, Store Scene.
 

Dorthe Nors (DK) f. 1970 er cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie fra Århus Universitet. Hun debuterede i 2001 med kærlighedsromanen ’Soul’ og har siden udgivet flere romaner og novellesamlinger. Hun er aktuel med novellesamlingen ’Kort over Canada’. Hun fik sit store amerikanske – og siden internationale – gennembrud i 2013, efter hun som den første danske forfatter nogensinde, fik trykt en novelle i det prestigefyldte amerikanske tidsskrift ’The New Yorker’. Hendes bøger er i dag solgt til udgivelse i flere end 17 lande. Hun blev i 2017, ligeledes som den første danske forfatter, finalist til The Man Booker International Prize.

 

Foto: Petra Kleis, 2018

Tilføj kommentar

Materialer: