NORD 2019

C.Y. Frostholm

Af: Biblioteket 22. Aug 2019 0 kommentarer
I sin anmelderroste ’Træmuseet’ har ”den urbane botaniker” C.Y. Frostholm øjnene rettet mod naturen og litteraturen. Et vidtforgrenet værk om at blive og være opmærksom på det, der ligger ud over mennesket.

Som en håndfuld løsrevne blade i en skovbund blander C.Y. Frostholm i ’Træmuseet’ essayistik, poesi, rejseskildringer og erindringer i fragmentarisk stil med forfatterens egne fotografier af træer fra hele verden.

Bogen fik strålende anmeldelser for sin hybridagtige og poetiske form og for sine tænksomme og økokritiske refleksioner over forholdet mellem litteraturen, mennesket og naturen. For 'Træmuseet’ modtog Christian Yde Frostholm Kritikerprisen 2019.

”Det vi lider af er, at naturen ikke længere betyder vores omgivelser, men den del af verden omkring os, som ingenting har med os at gøre. Det, vi ingenting har til fælles med.
De dyr, vi interesserer os for, er dem vi holder i fangenskab, de planter, vi tager i forsvar, er dem, vi selv har ’sat i verden’. Overalt gør vi, hvad vi kan, med sten og belægninger, sprøjtemidler og ukrudtsbrændere for at holde alt andet organisk nede. Som om vi én gang for alle har bestemt, at alt, hvad vi ikke selv har skabt, er imod os.”
- Citat fra bogen

CHRISTIAN YDE FROSTHOLM (DK) (f. 1963). Forfatter og billedkunstner. Er uddannet fra forfatterskolen i 1989, men debuterede allerede i 1985 med digtsamlingen ’Før skrænten af sommeren’ og har siden udgivet en lang række bøger. Gennemgående i forfatterskabet er en legende og eksperimenterende tilgang til sproget og til genrerne. Frostholm var i 1999 med til at starte websitet Afsnit P -  et virtuelt udstillingsrum for litteratur og kunst, som har haft stor betydning for udviklingen af den digitale litteratur i Danmark.

”Ikke bare (…) et hovedværk i forfatterskabet, men i nyere dansk (øko)litteratur.”
- Kristeligt Dagblad

“En fascinerende guldgrube af eksistentiel og økokritisk visdom”
- Information

“I en tid, hvor vi i alarmerende grad er blevet gjort opmærksomme på, netop hvad naturen har med os at gøre, er Træmuseet et vægtigt bidrag til samtalen om, hvad det er for en verden, vi gerne vil leve i.”
- Vagant

“Digteren C.Y. Frostholms massive bog om træer kan risikere at give læseren et helt nyt syn på den natur, der omgiver os og tavst og langsomt danner sin egen verden.”
- Jyllands-Posten

C.Y. Frostholm på NORD

Klimaet er på alles læber, det gælder også i nordisk samtidslitteratur. NORD har inviteret forfatterne C.Y. Frostholm (DK) og Rasmus Nikolajsen (DK) til en samtale om 'Klima og litteratur', og om hvordan man kan skrive om naturen. Moderator: Erik Skyum-Nielsen.

 
Foto: Birgitta Lund
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: