NORD 2019

Cathrine Knudsen

Af: Biblioteket 8. Jul 2019 0 kommentarer
Verden er både genkendelig og fremmed hos norske Cathrine Knudsen. I et klart og skarptskåret sprog belyser hun de filosofiske og eksistentielle spørgsmål, som teknologiens udvikling uvægerligt stiller os som mennesker.

”I mine øjne er hun en af vor generations største forfattere.”
- Karl Ove Knausgård

Cathrine Knudsen (NO) gæster NORD med den anmelderroste roman ’Den sidste hjælper’.

I en nær fremtid sælger en altruistisk kvinde sin ene nyre for sine børns skyld. På en gård produceres en særlig mælk fra genmanipulerede geder. En organisation, der kalder sig ”Englene” assisterer mennesker, der vil afslutte deres liv.

Ikke at have nok tid til at se sine børn er et problem, mange kan relatere til; men det er nok de færreste, der ser organhandel som en løsning på problemet. Det er det imidlertid i Cathrine Knudsens roman. Hovedpersonen står, efter at have mistet sin mand, alene tilbage med sine to børn, og ser sig nødsaget til at tage arbejde på en institution, der kræver, at hun er til stede flere døgn i træk. Livet er ikke, som det burde være for den enlige mor, og gradvis sniger der sig via hendes nye arbejde noget unaturligt ind i familiens liv.

Med elegante virkelighedsforskydninger og præcise sproglige bevægelser undersøger Cathrine Knudsen den verden, vi skaber, og det teknologiintegrerede samfund, der omslutter os.

CATHRINE KNUDSEN (NO) (f. 1970) ’Den sidste hjælper’ er hendes 6. roman. I 2017 modtog hun Stig Sæterbakkens mindepris for et forfatterskab med ”overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mod til at skabe sine egne projekter.” I 2014 udkom ’Manuel’ på Karl Ove Knausgårds forlag Pelikanen, der også har udgivet ’Den sidste hjælper’. Begge romaner er udkommet på dansk.

Cathrine Knudsen på NORD

Mød Cathrine Knudsen til en samtale med Kaspar Colling Nielsen (DK) om fremtidsscenarier i den nordiske samtidslitteratur til 'Fremtiden lige nu' med Mikkel Bruun Zangenberg som moderator.

 

Foto: Anna Julia Granberg
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: