NORD 2019

Carl Frode Tiller

Af: Biblioteket 21. May 2019 0 kommentarer
Norske Carl Frode Tiller er en forfatter, der søger konflikten. Dén, der opstår i familierelationer, og dén, som mennesket selv bærer rundt på. Tillers forfatterskab favner mørket, brutaliteten, raseriet, svigtet og volden. Også den vold, vi øver mod naturen.

Med sin seneste roman ’Begyndelser’ har Tiller skrevet en svært aktuel roman om menneske og natur - to størrelser, som vi er svært optagede af at destruere.

Carl Frode Tiller har lige siden sin debut indtaget en central placering i nordisk samtidslitteratur. Debutromanen ’Skråninga’ blev kåret til en af de 25 bedste romaner i vor tid og romantrilogien ’Innsirkling’ betragtes som et hovedværk i den norske litteratur efter årtusindskiftet.

I 2005 blev han udnævnt til en af de 10 bedste norske forfattere under 35 år. Han er hædret med adskillige priser bl.a. Tarjei Vessaas’ debutantpris, Brageprisen, Sultprisen, den norske kritikerpris og EU’s litteraturpris. To gange har han været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris – senest for romanen ’Begyndelser’ som han gæster NORD med.

Døende i en permanent døende verden

Hovedpersonen i ’Begyndelser’, Terje, arbejder som miljøkonsulent med bevarelse af biodiversitet som speciale. Da læseren møder ham på side et, ligger han på hospitalet efter et selvmordsforsøg. Hvad har drevet den kommunalt ansatte miljøbiolog og naturforkæmper hertil?

Romanen bevæger sig baglæns gennem Terjes liv, fra hospitalssengen gennem en kompliceret familiehistorie, ungdomslivet, til fødsel. Tiller er kendt for hele tiden at være på udkig efter nye måder at fortælle på. ’Begyndelser’ er ingen undtagelse.

Begyndelser’ er en roman med en klimaengageret drivkraft, en roman præget af gennemborende psykologisk indsigt og sammenbrud.

CARL FRODE TILLER (NO) (f. 1970) er uddannet historiker. Han debuterede i 2001. Udover romaner har Tiller skrevet tre skuespil, kortprosa og en række noveller. Tillers romaner er solgt til 19 lande.

Carl Frode Tiller på NORD

Carl Frode Tiller interviewes af Mai Misfeldt.

Foto: Akam
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: