NORD 2019

Anne Swärd

Af: Biblioteket 7. Jun 2019 0 kommentarer
Den svenske forfatter Anne Swärd, nyt medlem i Det Svenske Akademi, besøger NORD med romanen ’Vera’, der er blevet kaldt lige så smuk som havet.

Anne Swärd har med bare få romaner bag sig indskrevet sig som en af Sveriges mest populære prosaister. Hun skriver en episk, stemningsmættet litteratur, og er ikke bange for at skrive sig ind på store følelser og tabuer. 

Mødre. Døtre. Konsekvens.

En ung kvinde, der kalder sig Sandrine, ankommer fra et mørkt og krigshærget Europa til et lysere Sverige. Året er 1945. Snart er hun lægen Ivar Ceders brud. Bag brudekjolens folder gemmer hun på en svulmende mave. Her ruger et barn, som hun længes efter at skille sig af med, og en hemmelighed, som aldrig må afsløres.

Om romanen siger Anne Swärd: ”Det en historie, der tæt og loyalt følger den unge fransk-polske kvinde Sandrine. Hendes skæbne indebærer, at hun må opleve, hvordan det er at tabe alt og derefter skulle forsøge at genskabe sig selv og sin verden. Det er erfaringer, jeg deler med hende - omend på en anden måde selvfølgelig. Jeg havde brug for at behandle erfaringen med at tabe på den eneste måde, jeg kan: nemlig ved at skrive om det.”

Anne Swärds historiske roman ’Vera’ er en fortælling om skam, begær, undertrykkelse og menneskeligt mørke.

”I kvindernes øjne aner jeg, hinsides al misundelse, medlidenhed. Så ung og allerede i ægteskabets fælde, børneavlens bur …
Synd? For mig? De har ingen anelse. ”
-  Citat fra bogen ’Vera’

Om bogen skrev pressen:

”Anne Swärd er en gudsbenådet fortæller og en stor europæisk epiker. Uden den mindste tøven skriver hun stort og smukt, på en prosa som fremmaner billede efter billede og indimellem åbner sig som en roman af Günther Grass.”
- Göteborgs-Posten

”En ægte pageturner med lige dele gru og poetisk finesse.”
- Expressen

ANNE SWÄRD (S) (f. 1969), forfatter og kulturskribent. Hun debuterede i 1984, som helt ung, med børnebogen ’Villa humlesurr’, og har siden skrevet romaner for både børn og voksne. Swärd er oversat til flere sprog, blandt andet engelsk, fransk, spansk, italiensk, russisk og persisk. Hendes første roman på dansk, ’Åndeløs’, udkom i 2011. Hun har modtaget flere svenske priser og udmærkelser for sit medlevende sprog og sin episke romankunst. I foråret 2019 blev valgt ind i Det Svenske Akademi, som hun officielt træder ind i ved den årlige sammenkomst sidst i december.

Anne Swärd på NORD

Anne Swärd interviewes af Kåre Vedding Poulsen.

 
Foto: Patrick Miller
 
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: