nORD 2018

Agnes Lidbeck

Af: Biblioteket 21. Jun 2018 0 kommentarer
Svenske Agnes Lidbecks debutroman gik sin sejrsgang i Sverige, da den udkom i 2017. Nu besøger Lidbeck nORD med sin stilsikre, litterære og bidende morsomme roman - LAST.

LAST ’ er en syremanicure til alle de stivnede masker, som moderne kvinder kan have det med at påføre sig.

”Så meget som muligt af hendes indre må pakkes ind i hendes ydre, så hun kan fremstå som en levende person, en kvinde med et levende ansigt, som en der oplever tingene stærkt.”

Moderen, luderen, madonnaen

’LAST’ kredser om Anna. Anna går gennem tre væsentlige faser af sit liv: Da hun lige har fået sit første barn og skal finde sig til rette i den komplicerede rolle som omsorgsfuld og kærlig mor. Da hun både intellektuelt og fysisk lever sig ind i rollen som elskerinde, og endelig, da hun igen påtager sig rollen som omsorgsgiveren, denne gang for en døende, der ikke helt giver hende det modspil, hun kunne ønske sig.

”Alt det hun gør, det kan ikke være dét, som er uundværligt. Det må være et billede på selve uundværligheden at finde sig i at blive taget for givet.”

Sætningerne i Lidbecks debutroman er korte og stramme, som det bælte Anna fantaserer om at få spændt om sine spinkle håndled. Der usagte står stærkt, knugende og vibrerende mellem de letlæselige og ligefremme sætninger, der sarkastisk, alvorligt og humoristisk beskriver Anna og de forventninger, hun selv og omgivelserne har til hende.

”Hvis han slog mig, ville jeg kunne gå, tænker Anna, og det er Jens, hun hentyder til, og en anden type slag, end dem hun fantaserer om, nemlig den slags man ikke må acceptere. Men han slår mig jo aldrig, det er problemet.”

”…. en vildt velskrevet, gennemført og provokerende læsværdig roman; begejstrede knytnæver herfra!”
- Information

“Rørende, uskønt, desperat (…) det senmoderne ligger i stemmens syrlighed. I det morbide blik. I den raffinerede modsætning mellem naiv udlevering og ironisk dobbeltbevidsthed.”
- Weekendavisen

”Et litterært feministisk manifest, som er både velskrevet, underholdende og letlæst, både humoristisk og alvorligt og med aktuel, kønskritisk kant.”
- K’s Bognoter

Agnes Lidbeck (S) f. 1981, svensk forfatter, bosiddende i Stockholm. Debutromanen ’LAST’ blev en af årets mest debatskabende bøger, da den udkom i Sverige i 2017 Den blev nomineret til flere priser og tildelt Borås Tidnings Debutantpris. 

 

Foto: Patrik Hedljung

Tilføj kommentar

Materialer: