Niviaq Korneliussen Foto: Simone Lilmoes
Niviaq Korneliussen Foto: Simone Lilmoes

Niviaq Korneliussen (GL) på NORD 2024

27.06.24
NIVIAQ KORNELIUSSEN (GL) repræsenterer et nybrud i den moderne grønlandske litteratur. I 2021 blev hun tildelt Nordisk Råds litteraturpris for Blomsterdalen. En roman, der insisterer på at åbne op for det, ingen vil tale om: de døde.

NIVIAQ KORNELIUSSEN (f. 1990) debuterede med den banebrydende generationsroman HOMO sapienne i 2014, et stærkt portræt af en grønlandsk ungdom og en bog, som åbnede op for erfaringer om homoseksualitet, identitet og kærlighed.

Da Korneliussen modtog Nordisk Råds litteraturpris i 2021 for sin kun anden roman Blomsterdalen (Naasuliardarpi), kaldte juryen den bl.a. ”en smuk, men også smerteligt rå fortælling”. Her bliver jeg-fortællerens ellers lyse studietilværelse i Danmark og forholdet til kæresten Maliina farvet af et mørke og en melankoli.

Som kun 13-årig oplever den navnløse hovedperson det første selvmord i Grønland. Selv vil hun begraves mellem de høje fjelde i Tasiilaq, blandt de navnløse grave på kirkegården i Blomsterdalen. Den dysfunktionelle ungdomskultur, hun har oplevet i Grønland har svært ved at slippe hende.

Blomsterdalen er en original og barsk roman om kærlighed, svigt og sorg. Om at insistere på at tale om alle de unge, der dør for egen hånd. Også selvom andre ikke vil tale om det.

Korneliussens blik for kunstens potentiale afspejles bl.a. i hendes arbejde med Den Rejsende Forfatterskole, der inviterer unge grønlændere til at udtrykke sig gennem et poetisk sprog.

Nordisk Litteraturfestival

13.-14. SEPTEMBER 2024

NORD – en platform for den nordiske litterære offentlighed
TÆNK. DRØM. OPLEV. BLIV KLOGERE.

Billetter fra 135 - 225 kr.

KØB BILLET TIL NORD 2024 - KLIK HER

Tags
Materialer