Lytte

Cypress Hill - Insane In The Brain (Official Video)

Musik i juli - Cypress Hill

Lytte Af: Biblioteket 3. Jul 2018 0 kommentarer
I juli anbefaler musikbibliotekaren, Hip Hop gruppen Cypress Hills dobbelt CD med deres mest essentielle numre.

Anbefalet af musikbibliotekar Daniel Bøtcher

Cypress Hill er en Latino Amerikansk Hip Hop/Rap gruppe fra South Gate i Los Angeles, Californien. Det er en af de bedst sælgende Hip Hop grupper nogensinde. 

De har solgt 20 millioner albums på verdensplan og er den første West Coast Hip Hop gruppe, udelukkende med latino baggrund.

Cypress Hill blev dannet i 1987 af de Cubanske brødre Mellow Man Ace og Sen Dog hvis familie i 1971 immigrerede til USA.

Brødrene fik hurtigt følgeskab af New Yorker disc jockeyen, DJ Muggs. De indspillede sammen nogle demoer og sendte det til Ruffhouse Records, der i 1989 skrev pladekontrakt med Cypress Hill (navnet er opkaldt efter en gade i LA) og udgav deres første LP med titlen Cypress Hill, og hermed var en ny genre født: Gangsta Rap.

Hash og pistoler

Cypress Hill’s tekstunivers kredser meget omkring emnerne hash, hash og hash – samt en del sange om pistoler og hvad man kan gøre med dem.

Der er en generelt voldelig og truende tone, i tekst materialet på de første fire Cypress Hill plader. Det er dem der er primærmaterialet på opsamlingen The Essential Cypress Hill. Der er singler og hits fra det første selvbetitlede album, og fra album nummer to, Black Sunday, der kan betragtes som gruppens mesterværk og en milepæl inden for Hip Hop og sample musik. Album tre og fire, Cypress Hill III – Temple of Doom og Cypress Hill IV, bygger videre på forløberne, men har en til tider mere poppet lyd.

Cypress Hill - Insane In The Brain
 

Sampleren som instrument

Musikken hos Cypress Hill, kan ses som et baggrundstapet, der er der for at understøtte de gadepoetiske sangere, eller MC’ere (microphone controller/master of ceremonies), som man kalder det inden for hip hop. Nu lyder det som om jeg ikke vil vedkende mig vigtigheden af musikken, dette er dog langt fra min mening. Musikken eller beatsne, bliver leveret af en DJ (disc jockey).

I Hip Hoppens spæde barndom i New York – var det en sand videnskab at være DJ. Man skulle kunne beat mixe og det var ekstremt vigtigt at det var tight og groovy. Senere brugte DJ’en også trommemaskiner (primært Roland TR-808) til at levere det groove baserede soundtrack til MC’erne, der rappede om alt fra stoffer og rettigheder for Afro Amerikanere til mere jordnære hverdagssituationer.

Cypress Hill’s tekst univers er meget influeret af canabis og den amerikanske våbenlov, så måske derfor var sampleren vigtigere for dem end noget andet instrument. De brugte selvfølgelig meget rytmiske tromme beats og ligeså basgange, men deres lydbillede er i høj grad domineret af små bidder af andre musikeres numre, og meget sære lyde lavet på en sampler. Disse sære lyde er med til at understrege den dommedagsagtige stemning der til tider hersker på pladerne. Lydene er i hvert tilfælde med til at gøre lydbilledet mere syret og hashagtigt.

Hvad er en sampler?

Sampleren er et elektronisk digitalt instrument, der er blevet brugt i primært elektronisk musik, så som Techno, Industrial og Hip Hop, men også i mainstream rock og pop musik. Det er en slags båndoptager (uden bånd), der kan optage alle slags lyde og manipulere dem, samt at kunne spille dem igen og igen, f.eks. rytmisk eller ikke rytmisk i forhold til trommebeatet. Nogle samplere har keyboard og andre har knapper.

Sampleren som ide, er rodfæstet i den elektroniske musiks barndom, nemlig i Paris hvor den franske ingeniør og komponist Pierre Schaeffer (grundlæggeren af Groupe de Recherches Musicales) i 1950’erne eksperimenterede med at optage lyder, ridse i lakplader, og manipulerer det hele ved hjælp af elektronisk filtre og rumklange, og voila - så var genren Musique Concrete opfundet. Det er selvfølgelig at strække den at sige at Schaffer opfandt Hip Hop og Techno – men mange af hans ideer er blevet brugt bevidst og ubevidst i produktionen af elektronisk musik og Hip Hop.

De udvalgte numre på The Essential Cypress Hill

Jeg har udvalgt de numre på denne dobbelt CD opsamling, der bedst understreger mine ord ovenfor, men også de numre der er mest crazy og dejligt groovy – lyt til teksterne, de er fremragende små historier om en anden virkelighed, der kan fremstå dystopisk og truende, men også humoristisk.

Dog er det ikke for sarte sjæle og som der står på coveret tilrådes der: ”Parental ADVISORY – explicit content – strong language – violent content”. Teksterne er rå og barske, men også selvudleverende og samfundsudleverende, den Amerikanske drøm om frihed, rigdom og succes vendt på vrangen. Der er langt fra Hamlet City til LA – men måske ikke så langt alligevel. William Shakespeare brugte også vanvid, vold og vildskab i sine rim. 

Menneskets mørke side er og bliver en del af vores natur, men hos Cypress Hill præsenteret med svedige beats, streetwise poesi og hash! Garanteret guitarfri gadepoesi.

CD 1:

How I could just kill man

Insane in the brain

Roll it up, light it up

Rap superstar

When the shit goes down

Illusions

Stoned is the way of the walk

CD 2:

Hits from the bong

Lowrider

I ain't goin out like that

A to the K

What's your number

Stoned is the way of the walk (reprise)

Tilføj kommentar

Materialer: