Lytte

Musik i december - kærlighedens stemmer

Lytte Af: Biblioteket 3. Dec 2018 0 kommentarer
Musikbibliotekaren anbefaler sød musik til den søde juletid.

Af musikbibliotekar Daniel Bøtcher

Dancing Queen af Cher

Den amerikanske sanger og skuespiller (født 1946), er aktuel med pladen Dancing Queen, der er en opsamling af Chers fortolkninger af den svenske pop-og discogruppe ABBAs største hits.
Cher begyndte sin karriere som korsanger i starten af 1960erne, på især Phil Spectors store popproduktioner. Hun dannede hurtigt en popduo med sin daværende mand Sonny Bono. De kaldte sig Sonny and Cher og havde i tresserne store hits som ’I Got You Babe’, ’The Beat Goes On’ og en masse coverversioner af tidens andre hits.

Firstmover med auto-tune

Efter Sonny og Cher blev skilt, begyndte de hver især deres solokarrierer, og Cher er nok den, der har haft bredest succes i showbiz. Hun har indspillet masser af plader med versioner af andres numre og lavet film samtidig. Hun fik en Oscar for filmen ’Moonstruck’ fra 1987.  Efter nogle år hvor Cher ikke var så aktiv på grund af sit helbred, vendte hun stærkt tilbage i 1998 med albummet ’Believe’ der indeholdt singlen af samme navn. Om man kan lide det eller ej, er dette hit en milepæl i moderne elektronisk musik, da den introducerer auto-tuneren. En auto-tuner er en maskine, der har til hensigt at hjælpe sangere med at ramme den korrekte tonehøjde. I tilfældet med Cher og singlen ’Believe’, kom pladens producer til at sætte maskinens hastighed for hurtigt i forhold til Chers sang og dette resulterede i den mærkelige forvridning af Chers stemme, man hører flere steder på monsterhittet. Dette var ikke hørt før 1998 og det er sidenhen blevet total standard i moderne pop, hip hop og R&B at bruge auto-tune tricket på sangernes stemme.

R&B, disco og klassisk pop

I 2018 er Cher igen på hitlisterne med ’Dancing Queen’. I Chers versioner er de blevet kørt igennem et moderne lydproduktionsstudie og er derfor meget opdateret i lydbilledet. Et møde imellem R&B, disco og klassisk pop. Det er en udgivelse med meget medrivende rytmik, Cher her har lavet. Den aldrende discodronning snyder os selvfølgelig ikke for hendes auto-tune lir, selvom hendes stemme nu er yderst kraftfuld og ekstremt insisterende på følelserne i sangenes tekster. På ’Waterloo’ tror man virkeligt på, at hun står dér sammen med Napoleon. Cd’en er udstyret med et skønt cover, med en (på magisk vis) evigt ung Cher, der med mørk og lys paryk, agerer henholdsvis Anni-Frid og Agnetha. Det er ikke stor og nyskabende kunst, vi her har med at gøre, men det er en vældig dansevenlig popplade, med en meget veloplagt Cher bag mikrofonen. Så mens vi venter på ABBAS to nye singler, kan man jo varme op med Chers spændstige fortolkninger. Ja, mine damer og herrer, I læste rigtigt, Bjørn og Benny har haft Anni-Frid og Agnetha en tur i studiet igen og er klar med nye singler og en virtuel ABBA tourné i 2019. Det er faktum og ikke science fiction. Mine favoritter på denne cd er titelnummeret ’Dancing Queen’, og den ekstremt tilbagelænede, men yderst groovy ’The Name of The Game’. Men også ’Chiquitita’ og ’Fernando’ er flotte og meget Simon og Garfunkel’ske. Og ikke at glemme den sørgmodige ’One of Us’, der vist meget præcist beskriver ABBAS oprindelige break-up.
 

The Voice of Love af Julee Cruise

Julee A. Cruise blev født i 1956 i Iowa i USA. Cruise er mest kendt for sit samarbejde med filmkomponisten Angelo Badalamenti og filminstruktøren David Lynch. Det var Cruise, der sang numrene: ’Into the Night’, ’The Nightingale’ og ‘Falling’ på soundtracket til TV serien ’Twin Peaks’. Også den Twin Peaks-relaterede film ’Fire Walk With Me’, har Cruise med på soundtracket.

Synge som efter en orgasme

David Lynch opdagede Cruise under indspilningerne af hans film ’Blue Velvet’, hvor hun arbejdede som stemmetræner for Isabella Rossellini. Der er forskellige historier om, hvorfor Cruise synger, som hun gør. Til at starte med bliver der brugt godt med rumklang på hendes lyse vokal. Men hun har efter sigende været stærkt instrueret af David Lynch, der bad hende om at synge som en engel i den første del af deres samarbejde. Senere i samarbejdet, bad han hende synge, som om hun lige havde fået en orgasme. Jeg vil anbefale Cruises’ anden plade fra 1993 ’The Voice of Love’ der lige er blevet genudgivet af det amerikanske selskab Sacred Bones Records. Sacred Bones har også udgivet David Lynch’s soloplader og mange andre spændende musikprojekter, f.eks. det svenske pop band ’Lust for Youth’ med Hannes Norrvide fra nabobyen Helsingborg. De kan noget med poppen, de svenskere.

Speciel stemme

’The Voice of Love’ tager sporet op fra Cruises første plade ’Floating Into the Night’ fra 1989 og Twin Peaks. Det er drømmende pop, der refererer til 50’ernes og 60’ernes popmusik med et stænk af film noir-atmosfære her og der. Det er kærligheden, der er drivkraften i teksterne og det er oftest den ulykkelige og mørke variant af den, vi som lytter er i selskab med. Det er ikke så mærkeligt, da det er David Lynch, der har skrevet hovedparten af teksterne, og de er alle inkluderet i coveret, så man kan læse mesterens surrealistiske fortællinger. Det er en stemningsfuld lytteoplevelse, nogle gange lidt uhyggelig, andre gange morsom, men hele tiden svimlende smuk på grund af Cruises meget specielle stemme og Badalamentis forførende filmiske musik. Jeg er især glad for numrene:  ’This Is Our Night’, ’The Space for Love’, ’The Voice of Love’, ’She Would Die For Love’ og ‘Until The End of The World’.

 

Og i selskab med disse to dejlige damer, vil jeg ønske alle en glædelig jul og et godt nytår!

 

Flere musikartikler af Daniel Bøtcher

Tilføj kommentar

Materialer: