Birgitte Jørkovs yndlingslæseplads om sommeren
Birgitte Jørkovs yndlingslæseplads om sommeren

Birgitte Jørkov anbefaler

08.07.24
Vi har spurgt vores gode lokale forfattere, hvilken bog de anbefaler læserne til sommerens rolige stunder. Læs med og få også et indblik i, hvilke nye projekter vores lokale forfattere arbejder på.
Birgitte Jørkov har skrevet en lang række historiske romaner – en del af dem krimier med Helsingør som omdrejningspunkt. Hendes seneste udgivelse er ’Magt over ret’ om Eline Ølkone, der ved et tilfælde bliver venner med karmelitermunken Poul Helgesen. De har det tilfælles, at de forarges over at den der har magten, også kan bestemme hvad der er retfærdigt.

 

Hvilken forfatter og bog vil du anbefale til sommerens læsning?

Faktisk vil jeg anbefale to – den ene er Thomas Bredsdorffs ’Lykkeligt nær’, som har undertitlen: ’En oldings optegnelser’ og det er lige netop det den er.

Livets gang mod døden

Thomas Bredsdorff skriver dagbog i et år for at kunne fastholde sin egen aldring. Vi mærker ikke dag for dag hvordan vi bliver ældre, men det gør vi. Vi mister evner og muligheder. Det er livets gang mod døden.

Det er en vidunderlig bog, godt skrevet, nærmest som en pageturner. Den er klog, selvironisk og morsom. Ja, det er en bog der handler om at blive gammel (og det er ikke sjovt), og den fik mig til at grine mange gange undervejs.

Jeg er selv godt på vej mod enden. Det har jeg været siden jeg blev født, men i disse år er jeg begyndt at bemærke det. Det er opløftende at læse et klogt menneskes overvejelser om det emne.

Velskreven roman om kvindemagt

Den anden bog jeg vil anbefale, er Annelise Marstrand Jørgensens ’Margrethe I’.

Det er en historisk roman, der handler om Margrete I’s liv fra fødsel til død. Hun bliver gift som barn med den norske tronfølger og sendt til Norge. Hun når at få et barn, en søn, inden hendes mand dør. Det er ikke meningen at Margrete selv skal indtage nogen magtposition, men livet slår fra tid til anden nogle uventede sving. Da alle mandlige arvinger er døde, da hendes far, Valdemar Atterdag, dør, er hun nærmest magten, og hun tager den. Hun er en klog kvinde med sans for andre mennesker og forståelse for politik. Derfor lykkedes det hende at blive Danmarks regent. Da hun som kvinde ikke kan blive konge eller regerende dronning, udnævner hun sig selv til ”fuldmægtig frue og husbond og det ganske rige Danmarks formynder”. Og så skaber hun Kalmarunionen hvor Norge, Sverige og Danmark samles under hendes styre.

Det er først og fremmest en godt skrevet roman, og så elsker jeg romaner der udfolder kvindemagt. Den er der – endnu - alt for lidt af i litteraturen.

Godt skrevne romaner er altid inspirerende. Gid jeg kunne skrive lige så godt.

Arbejder du på en ny bog?

Min næste roman ligger i disse dage hos min redaktør, og jeg venter blot på hendes forslag til finpudsning.
Romanen handler om Anne Meinstrup, godsejer, lensmand, hofmesterinde og enlig mor. Hun blev født omkring 1475 og blev myrdet på torvet i Ringsted 1535. Anne Meinstrup har levet, og jeg har skrevet hendes historie ud fra historiske kilder, men der er også meget digt i historien. Jeg har været nødt til at opfinde en hel del, men sådan at det kunne være sådan det skete for hende.
Anne Meinstrup blev hofmesterinde hos dronning Elisabeth, gift med Christian II, så hun bliver førstehåndsvidne til de dramatiske begivenheder i hendes tid.
Hele historien er selvfølgelig skrevet ud fra en kvindes synsvinkel.

Hvor kan man læse mere om dig?

Besøg Birgitte Jørkovs hjemmeside

Læs mere om Birgitte Jørkov på hjemmesiden litteratursiden

Få et overblik over Birgitte Jørkovs udgivelser på hjemmesiden danskforfatterforening

Læs mere om Birgitte Jørkov på  hjemmesiden bogbrancheguiden

Læs forfatterportræt Birgitte Jørkov på Helsingør Kommunes Biblioterks forfatterweb

Se flere lokale forfattere fra Helsingør kommune på Lokal Forfatterweb

Materialer