Lokal forfatterweb

’Kogebog for Fattigrøve’ i ny og bæredygtig udgave

Lokal forfatterweb Af: Biblioteket 9. Aug 2018 0 kommentarer
Bogen udkommer den 23. august og bliver præsenteret på Toldkammeret, hvor Rolf Lund er gæstekok til fællesspisningen.

Den lokale forfatter, Rolf Lund, udgav sin ”Kogebog for Fattigrøve” allerførste gang i 1992. Det er en af de mest solgte kogebøger i Danmark, og der er gennem tiden blevet langet flere end 100.000 eksemplarer over disken.

Den populære kogebog har været udsolgt i en årrække, men nu relanceres den endelig i en 2018-version. Stadig med hundrede procent fokus på billige, sunde og næringsrige opskrifter - men denne gang stiller forfatteren også skarpt på bæredygtighed og på, hvordan man undgår madspild. Bekymringer om klodens fremtid har desuden fået Rolf Lund til at skære ned på forbruget af kød og sætte andelen af grønsager op i opskrifterne.

Tomater er dyrere end andesteg
Grundlaget for den populære kogebog blev lagt, da Rolf Lund i sin tid blev skilt og sad alene tilbage i et hus, der var alt for dyrt for ham. Det eneste sted han kunne skære ned, var i husholdningsbudgettet. Han satte sig foran computeren og lavede et gigantisk regneark indeholdende 150 dagligdags råvarer for at finde frem til, hvilke fødevarer han kunne få mest næring ud af for færrest penge.

Siden er det gået hen og blevet en livsstil og en sport for Rolf Lund at spare på husholdningsbudgettet.

Sund livsstil
Den sparsommelige mad-livsstil har gjort, at Rolf Lund for to år siden, som 60-årig, kunne sige sit job som levnedsmiddelingeniør op og udelukkende koncentrere sig om at opfylde sine drømme og gøre de ting, der giver ham og andre noget, og som han synes er sjovt.

62-årige Rolf Lund, der i 25 år har holdt foredrag om kost, ernæring og træning, er netop blevet Veteranverdensmester i orienteringsløb for 3. gang.

Læs mere om Rolf Lund på Lokal Forfatterweb.

Bonusinfo:

I forbindelse med genudgivelsen af kogebogen har Rolf Lund været ude i butikkerne og undersøge de samme 150 råvarer, som han tastede ind i excel-arket i 1992. Hvad er der sket på 26 år? Ifølge Rolf Lunds beregninger kunne man i 1992 købe to kilo hvedemel for 6 kr. Det kan man stort set også i 2018. Vindruekerneolie kostede 12 kr. for en liter, i dag kan man få en liter majsolie for 11 kr. 1 kilo parboiled ris kostede i 1992 10 kr., i dag kan du købe den samme mængde for 8 kr. Sukkerprisen er uændret. 

”Det har været meget tankevækkende at sammenligne 1992-priserne med 2018-priserne. Der er visse varer, der har holdt prisen eller er blevet billigere! Det er desværre ikke de sunde ting, der holder prisen, men de råvarer, som man laver junkfood af: Sukker, hvedemel, kartoffelmel og olie. Hvis jeg skal generalisere, er alle de råvarer, som kan bruges til at lave underlødig kost, stort set ikke steget i pris. De øvrige råvarer er steget mellem 30 og 50 %,” fortæller en overrasket Rolf Lund.
 

 

Tilføj kommentar

Materialer: