Lokal forfatter Pia Stærmose
Pia Stærmose: ” Jeg skriver om kærlighed og katastrofer. Om det skønne og det grusomme.”

Pia Stærmose

12.06.20
Pia Stærmose (f. 1948) er uddannet cand.ling.merc. Hun bor i Helsingør og skriver romaner for voksne.

Har bl.a. skrevet

Fjord : roman - Egolibris, 2015, nomineret til BogForums Debutantpris i 2016.

Hvad skriver du om?

Jeg skriver om kærlighed og katastrofer. Om det skønne og det grusomme. ’Fjord’ sniger sig rundt om de overleverede, næsten mytiske forestillinger, vi alle sammen har om kærligheden, og som kommer til kort i den moderne verden.

Når den romantiske kærlighed viser sig at være en konstruktion, hvad er kærlighed så egentlig for noget? Oplevelser omkring kærligheden sætter de dybeste spor og får stor betydning i vores liv. Det er mit brændstof og hovedtemaet i min første roman, ’Fjord’. Tilsyneladende har vi alle sammen en evig sult efter kærlighed. Hvorfor har vi det, og hvad betyder det for vores liv, og hvilke konsekvenser har det? Det er det, jeg skriver om.

Hvad inspirerer dig?

Musik og billeder inspirerer mig. Bevægelser.  En lille bevægelse af et håndled, en fod. Et menneske, der rører ved noget på en bestemt måde. Vinden og vand. Mest af alt vand. Poesi. Rytme. Jeg nørder med sprog og rytme for at give teksten puls. 

Jeg er inspireret af mange forfattere. Alle dem, hvis bøger jeg har inde i mit hoved. Der er mange, men mest af alt de nordiske. Her er tre af mine yndlingsforfattere: En islandsk: Jón Kalman Stefánsson, en norsk: Jon Fosse og en svensk: Sara Stridsberg. Jeg elsker ideen om selv at skrive oven i gamle nordiske fortællinger, der cirkler omkring natur, poesi og en spændende historie. 

Jeg har lyttet til musik af Hildegard af Bingen, mens jeg skrev ’Fjord’. Hun var nonne, kunstner, mystiker, læge og komponist i 1100-tallet og er blevet kaldt middelalderens mest betydningsfulde kvinde.

At møde mine læsere og samtale om kærlighedens væsen er meget inspirerende for mig.

Har du et lokalt yndlingssted?

Området på Biblioteket Kulturværftet, der hedder Stilheden, er et yndlingssted. Her skriver jeg tit mine klummer og boganmeldelser til Helsingør Dagblad. Romanskriveriet foregår enten i mit lille Skrivehus eller i ensomt beliggende hytter, hvor jeg nyder at være alene med naturen og ordene. Øresund og hele kyststrækningen fra Helsingør til Hornbæk er en favorit. Mine absolut yndlingssteder er der, hvor der er stille.

Læs mere på Pia Stærmoses hjemmeside.


Se flere lokale forfattere fra Helsingør kommune.