Lokal forfatter Erling Svane
Erling Svane: "Min interesse for heraldik startede nok, da jeg var 12-14 år gammel og var med mine forældre på rejser i Europa."

Erling Svane

12.06.20
Erling Svane (f. 1929) er forfatter til en række heraldiske bøger og artikler og bor i Espergærde.

Har bl.a. skrevet

Kongelige monogrammer - Helsingør Kommunes Museer, 2015
I Skjoldet springe Løver – Syddansk Universitetsforlag, 2002
Det danske rigsvåben og kongevåben - udvikling og anvendelse - Odense Universitetsforlag, 1994                                           
Heraldiske artikler i tidsskrifter :  fx Heraldisk Tidsskrift (Heraldisk Selskab), Zise (Told- og Skattehistorisk Selskab),  Forening og Museum (Helsingør Museumsforening)

Hvad skriver du om?

Heraldik - specielt om Danmarks Rigs- og Kongevåben, samt om våbenskjolde for kongelige personer, riddere af Elefantordenen og Storkorsriddere af Dannebrogordenen.

Da min seneste bog ’Kongelige monogrammer’ udkom i 2015 med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, ville jeg forære den til kongehuset, så alle nulevende kongelige personer hver kunne få et eksemplar. Også prins Christian fik et eksemplar af bogen. Prinsens monogram, som er to spejlvendte C'er under en krone i stil med tipoldefaderen Christian 10.s monogram, er behandlet med omtale og farvebilleder i bogens sidste kapitel.

Hvad inspirerer dig?

Min interesse for heraldik startede nok, da jeg var 12-14 år gammel og var med mine forældre på rejser i Europa. Da bemærkede jeg, at min far altid skulle have et eller andet med det pågældende lands eller den pågældende bys våbenskjold  -  det kunne være en brochure, et metal-stokkebeslag eller et stofmærke. Det syntes jeg var spændende og begyndte selv at samle på ting med landes eller byers våbenskjolde.

Det førte til, at jeg i forbindelse med historiestudier begyndte at interessere mig for heraldik, specielt for Danmarks heraldiske mærker som fx landets og den kongelige families våbenskjolde.

Har du et lokalt yndlingssted?

Jeg ynder at besøge steder med mange våbenskjolde, fx Roskilde Domkirke, Frederiksborg Slot, Kronborg Slot, Sønderborg Slot, Rosenborg Slot, Kongelig privilegerede Skydeselskaber samt museer i ind-og udland.

Hvis jeg skal fremhæve et sted, må det blive Frederiksborg Slot med riddersalen, ridderstuen Rosen og slotskirken  -  alle med et utal af våbenskjolde for kongelige personer samt elefantriddere og storkorsriddere.


Se flere lokale forfattere fra Helsingør kommune.