Læse

Tilmelding hurtigst muligt. Maks ti deltagere efter først til mølle.

Science Fiction Læseklub (lukket for tilmelding)

Læse Af: Biblioteket 11. Feb 2020 1 kommentarer
Tags: 
I et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Museum, Catch - Center for Kunst & Teknologi og Helsingør Kommunes Biblioteker inviterer vi til læseklub, der mødes og udveksler læseoplevelser inden for science fiction og særligt det teknologiske aspekt.

Science fiction har haft en afgørende betydning for vores forestillinger om samfundet bredt set. Den litterære genre har samtidig også haft stor indvirkning på vores tanker om fremtidens teknologi. Flere opfindere har gennem det 20. århundrede fremhævet litteraturens indflydelse på deres teknologiske landvindinger. Eksempel fik Jules Vernes' beskrivelser af fartøjet Nautilus i ’En verdensomsejling under vandet’ afgørende betydning for udviklingen af ubåden, som vi kender den.

I denne læseklub vil vi mødes forskellige steder og samtale om bøgerne og værkernes teknologiske omdrejningspunkter. 

Jules Verne: ’En verdensomsejling under havet’ (udg. 1870)

Jules Verne er i ’Verdensomsejling under havet’ vildt optaget af naturens, teknologiens og videnskabens vidundere, men deler sin samtids frygt for, at fremtiden og udviklingen ikke kun bringer fremskridt men også farer. Romanens gådefulde kaptajn Nemo er både dannet humanist og anarkistisk terrrorist, og den ubegrænsede frihed, han søger i havets uendelige verden, finder han kun i form af ubådens indelukkende eksil.
Af: Frits Andersen, i 50 højdepunkter ; nr. 50. Aarhus Universitetsforlag

Biblioteket Kulturværftet -  Torsdag d. 12. MARTS -  kl. 19.00-20.30
 

Aldous Huxley: ’Fagre nye verden’ (udg. 1932)

I Aldous Huxleys dystopiske fremtidsroman 'Fagre nye verden' bliver menneskelighed vendt på hovedet under et totalitært styre, hvor biologisk kontrol og masseproduktion udgør samfundets fundament. Bogen er et gennemført og skræmmende tankeeksperiment med tråde til både romanens samtid og til nutiden.
Af: Thomas Behrmann, litteratursiden.dk

DANMARKS TEKNISKE MUSEUM - Torsdag d. 23. APRIL -  kl. 19.00-20.30
 

Ursula Le Guin: ’Mørkets venstre hånd’ (udg. 1969)

I 1960erne var amerikansk litteratur domineret af realisme. Science fiction var kun for teknologinørder. Men så kom Ursula Le Guin med en række bøger, der satte vores opfattelse af civilisationen og ikke kun teknologien under debat.
Den vigtigste af disse romaner var ‘Mørkets venstre hånd’ fra 1969, der udspiller sig flere tusind år ude i fremtiden på en ambiseksuel planet, hvor mænd og kvinder antager mandlig eller kvindelig kønskarakter alt efter deres forhold og behov. Ursula var ikke kun forud for sin tid, hvad angår den sociale konstruktion af kønskarakterer. Science fiction i almindelighed zoomede sig ind på den teknologiske fremtid, men hun skrev om anarkistiske bevægelser, om samfundets tendens til selv at frembringe fremmede og om klimaforandringer?
Af : John Freeman, Weekend Avisen 2. Februar 2018

CATCH  - Torsdag d. 14. MAJ -  kl. 19.00-20.30
 

Olga Ravn: ‘De ansatte’ (udg. 2018)

Olga Ravn udgav i 2018 sci-fi-romanen ”De ansatte”, der på omslaget omtales som ”En arbejdspladsroman fra det 22. århundrede”. Vi befinder os altså i fremtiden i et umiddelbart genkendeligt miljø, arbejdspladsen.
Rumskibet Det sekstusinde skib har en besætning bestående af menneskelige og menneskelignende ansatte. I 102 vidneudsagn forklarer de om livet på rumskibet til et udvalg, som i en periode over 18 måneder er sat til at ”få indblik i relationerne mellem de ansatte og objekterne i rummene”.
Af: Anne Vindum, forfatterweb.dk

Kommunen - Torsdag d. 18. JUNI -  kl. 19.00-20.30

(lukket for tilmelding)

Tovholdere: Majken Overgaard, Catch & Simon Brørup, Bibliotekerne
Kontakt vedrørende bøgerne og læseklub: Majken Overgaard / mov03@helsingor.dk eller Simon Brørup / sib65@helsbib.dk
Kontakt vedrørende tilmelding: Stine Strømsted / sts67@helsbib.dk

Kommentarer

Det lyder som et spændende tema som jeg gerne vil tilmelde mig. I beskriver også Mørkets Venstre hånd. Er det en fejl at der ikke er nævnt en dato for den. Venlig hilsen Hanne Johansen

Tilføj kommentar

Materialer: