Sort-hvid foto af dystert hus
Hill House. Foto: Glen Bledsoe, Flickr

Læseklub - Shirley Jackson

01.08.22
Har du lyst til at stifte bekendtskab med en genopdaget forfatter? En forfatter, der efter sin død har fået den helt store renæssance og i de senere år har opnået større og større anerkendelse.

Shirley Jackson (1916-1965) blev kun 48 år. Hendes liv var fyldt med periodiske psykiske problemer, et stigende alkoholforbrug og brug af amfetamin. Hun levede et dobbeltliv som en dynamisk mor og hustru om dagen – med fire børn og en flyvsk og distræt ægtemand. Om natten skrev hun sine fortællinger, hvor grundtonen var realistisk, men handlingen var drevet frem af et psykologisk ubehag. Fortællingerne har noget skræmmende, mørkt og uhyggeligt over sig.
Times Magazine kaldte hende i 1962 for ”Virginia Werewolf”. Sådan blev hun ofte læst, men ikke længere. I læseklubben læser vi både litteratur af Shirley Jackson, men også et par danske forfattere, der er inspirereret af hende.

Læseklubben afholdes onsdage kl. 16-17.30, Studierum 9, Biblioteket Kulturværftet

Tovholder: Bibliotekar Bjørn Berger


5. oktober 2022:
Shirley Jackson: Vi har altid boet på slottet
For seks år siden døde næsten hele familien Blackwood. Myrdet med gift. De overlevende var de to søstre, Constance og Merricat, samt deres gamle onkel. Men hvem myrdede størstedelen af familien?

9. november 2022:
Leonora Christina Skov: Silhuet af en synder
Gotisk fortælling om de sære og uhyggelige ting, der i tidens løb er foregået på godset Liljenholm, Nellas barndomshjem. Nellas veninde er forfatter og skal skrive om hændelserne, men ingen af dem kan på forhånd ane dimensionerne af den grumme familiehistorie.

7. december 2022:
Shirley Jackson: Fuglereden
Da den unge Elizabeth Richmond, efter flere mærkelige episoder, starter hos psykiateren dr. Wright, står det klart, at den unge kvinde indeholder flere personligheder, og at en magtkamp mellem disse er startet. For læsere af gode psykologiske romaner.

18. januar 2023:
Olga Ravn: Celestine
Moderne gotisk fortælling om slotsspøgelset Celestine, en ung adelsfrøken, der blev muret inde af sine forældre. Hendes historie væves sammen med jegfortællerens nutidige spøgelseshistorie, om hjemløshed som delebarn i en moderne familie.

22. februar 2023:
Miles Hyman: Shirley Jacksons Lotteriet
Graphic novel. I en lille amerikansk by er der tradition for at afholde et årligt lotteri. Præmien er én, man absolut ikke har lyst til at vinde. ”Lotteriet”, trods sin korte novelleform, betragtes som et hovedværk, ikke blot i Shirley Jacksons forfatterskab, men i nyere amerikansk litteratur som helhed. Tegneren, Miles Hyman, er Shirley Jacksons barnebarn.

22. marts 2023:
Shirley Jackson: Mørket i Hill House
Hill House er et hjemsøgt hus, der allerede ved sin fremtoning signalerer ondskab og egensindig kontrol. Fire gæster flytter ind for - under professor Montagues ledelse - at møde de paranormale fænomener på stedet og føle dem på egen krop.

 

Tilmeld dig læseklubben