Læse

Vinderen af Debutantprisen 2017 blev Tine Høeg

Læse Af: Biblioteket 10. Nov 2017 0 kommentarer
Tine Høeg har vundet BogForums debutantpris 2017.

'Tine Høeg modtager BogForums debutantpris 2017, fordi hun med 'Nye Rejsende' viser, at hun er et overbevisende forfattertalent. Hun skriver vibrerende præcist om hverdagsangst. Om ikke befinde sig solidt plantet midt i sit liv, men at være ved siden af. Om, hvor svært det kan være, at livet ikke bare kommer til én, men at man også må tage livet på sig', sagde juryformand Gro Frank Rasmussen, da hun overrakte prisen til Tine Høeg på BogForum den 10. november. 

Juryens tale til Tine Høeg

Gro Frank Rasmussen fortsatte: 'Nye rejsende er en fortælling om en navnløs ung kvinde, der begynder et liv som gymnasielærer. Hver dag pendler hun mellem København og Næstved for at undervise i dansk. Men hvordan påtager man sig lærerautoriteten, når skolens pedel kigger strengt på en i kopirummet og fortæller en, at der er adgang forbudt for elever? Hvordan genvinder man overhånden, når man har skrevet på klassens whiteboard med en tusch, der ikke kan viskes væk, og man nu har efterladt ét enkelt ord i versaler, nemlig ordet: ”SÆDCONTAINER.” 
Tine Høeg har blik for det desperate og stærkt tragikomiske både i den enkelte situation, men også i den hvileløses og udsattes position. Der er meget humor i Tine Høegs bog, og man ler ofte, når man læser Nye Rejsende. Men under latteren gemmer der sig tit en afgrund. 
I toget møder fortælleren en mand. Hun begærer ham. Hun elsker med den mand. Men han er en mand, der har en kone, der hedder Maria og en datter, der hedder Evy. Det er ikke uproblematisk at elske den mand. Det er faktisk slet ikke særlig sjovt. 
Da de to først mødes sidder uroen i underlivet. Men senere sidder uroen i hjertet. Der er en følelsesmæssig spændvidde i Tine Høegs bog, og den er fingerspids-fint doseret. 
Tine Høeg benytter sig med stort musikalsk gehør af gentagelsesmønstre. Det gør hun i skriften og det gør hun på et tematisk niveau. Med gentagelsens form kan Tine Høeg fx indkapsle et helt liv, sin hovedpersons liv, i tre enkelte ord: 
”Sengen toget katedret/ sengen toget katedret.”
Gentagelsen kan selvfølgelig fungere som en påpegning af, at ens liv er kørt fast. Men I Tine Høegs bog sker der det, når hun benytter sig af dette gentagelsesmønster, at der kiler sig en lille forskydning ind. Tine Høeg demonstrerer nuanceret, at et skønlitterært værk godt kan lade sin hovedperson køre fast uden selv at køre i ring. 
Nye rejsende er bestemt ikke en bog, der kører i ring. 
Nye rejsende er fuld af variationer.
Der er noget meget lystfuldt over læsningen af Tine Høegs bog; Man har lyst til at slå op på et hvilket som helst sted i bogen og starte sin læsning der på ny, for man ved, at man her vil finde en interessant sproglig sammenstilling, en særlig komisk eller sørgmunter situation. Og man får lyst at dele sin læsning med andre. 
Lige nu og her har jeg på vegne af juryen delt vores begejstring for bogen, og vi håber, at tildelingen af Bogforums debutantpris 2017 til Tine Høeg vil give Nye rejsende endnu flere læsere.'

Også anmelderne var begejstrede

'’Nye rejsende’ handler om at pendle. Mellem nervøsitet og længsel, mellem en gift mand og et job bag et kateder. Mellem København og Næstved. 'Jeg grovåd mig gennem Tine Høegs lille æblegrønne, bittersødt forelskede debut (...) alle tiders sorgmuntre debut' , skrev Weekendavisen. 'Tine Høeg excellerer i det enkle i sin sjove og ømme debut om en gymnasielærers ulykkelige kærlighed (...) En stemmeføring så sikker og en stil så stram, at man kun kan glæde sig til mere, ' skrev Politiken.

Juryformand Gro Frank Rasmussen er til daglig litteraturkonsulent i Helsingør Kommunes Biblioteker.

Tilføj kommentar

Materialer: